A Windows 11 alapértel­mezett böngészőjévé tehető a Firefox

A Windows 11 alapértel­mezett böngészőjévé tehető a Firefox

2021. szeptember 15. 08:24, Szerda
A Mozilla a saját kezébe vette a probléma megoldását.

Augusztus végén derült ki, hogy ahhoz, hogy valaki a Windows 11-ben átváltson az alapértelmezett Microsoft Edge böngészőről egy másik programra, összesen 33 lépésre van szükség. Érthető, hogy a Google, a Mozilla, az Opera és a Vivaldi készítői amiatt aggódnak, hogy sokan nem vágnak bele a dologba és inkább lemondanak a szoftvereik alkalmazásáról.

A The Verge most arról számolt be, hogy a Mozilla nem várt tovább a Microsoft fejlesztőire, hanem úgy döntött, hogy maga oldja meg a problémát és a Firefox 91-es verziója óta lehetőséget kínál arra, hogy a program egyetlen kattintással a Windows 10 és a Windows 11 alapértelmezett böngészője legyen.

A Mozilla illetékesei közölték, hogy alaposan megvizsgálták a helyzetet és ezután egy olyan funkciót integráltak a Firefoxba, amely képes kijátszani az operációs rendszer "védőfalát". A cég azt közölte, hogy ahhoz, hogy a felhasználóknak valóban legyen böngészőválasztási lehetőségük, egy egyszerű megoldást kellett találniuk.

A Microsoft úgy reagált a hírre, hogy a biztonsági mechanizmus ilyen módon való kikerülése nem támogatott dolog és a Mozilla lépése gyakorlatilag a "rendszerbeállítások manipulálásának" tekinthető. Ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a társaság tesz-e válaszlépéseket az ügyben. Mindenesetre a Windows 10-ben alkalmazott gyakorlat minden fél számára jobb lenne.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban