Nem a bányászokat szolgálja ki az AMD

Nem a bányászokat szolgálja ki az AMD

2021. szeptember 16. 16:35, Csütörtök
Kitartanak azon állítás mellett, miszerint kizárólag a játékosok érdekeit veszik figyelembe.

A grafikus kártyák területén az utóbbi hetekben a két nagy szereplő kifejezetten jó pénzügyi eredménye számított kiemelt hírnek, az AMD például tulajdonképpen megduplázta bevételét, ami azonban nemcsak a játékosok, hanem a kriptobányászok által támasztott keresletnek is köszönhető volt. Most ismét leszögezték, hogy házon belül ez utóbbiak nem számítanak fontos szempontnak.

A cég pénzügyi igazgatója a Deutsche Bank 2021 Technology Conference alatt fejtette ki a vállalat álláspontját, amelyet mi magunk is megtekinthetünk, a teljes webcast ugyanis a hivatalos oldalon továbbra is elérhető. Ennek során elhangzott, hogy bár a nagy riválissal ellentétben ők továbbra sem tervezik a hash-rátát korlátozó limit alkalmazását, az elsődleges és legfontosabb szempont a játékosok igényeinek kielégítése, vagyis nem arról van szó, hogy kifejezetten a bányászokat kiszolgálva igyekeznek tovább növelni az üzleti eredményt. Állításuk szerint a kripto-eladások elhanyagolható szerepet játszanak ebben, ez pedig még az új, jóval versenyképesebb Radeon RX 6000-sorozat esetében is így van.

Az átlagos eladási árak a csúcskategóriás, kifejezetten játékosoknak szánt típusok esetében magasabb, így ez jelenti számukra a komoly kitörési lehetőséget, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy házon belül ezen szegmenst helyezik előtérbe. A napokban ugyan már kiszivárgott egy további típus, amely többek között magas hash-rátájával hívta fel magára a figyelmet, a Steam-toplista alapján pedig a játékosok inkább a GeForce-kártyákat részesítik előnyben, ebben még mindig nem látunk teljesen tisztán. A helyzetet bonyolítja, hogy időközben olyan videók láttak napvilágot, amelyekben a bányászoknak való közvetlen értékesítés gyanúja merül fel, bár ez valószínűleg inkább a kártyákat gyártó cégek (lásd Sapphire, PowerColor és XFX) bűne.

Ami a készlethiányt illeti, az AMD illetékese szerint néhány hónapon belül javulhat a helyzet, 2022-ben tehát jóval kevesebb problémára számítanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban