Közösen fejleszt ARM processzort laptopokhoz az AMD és a Microsoft

Közösen fejleszt ARM processzort laptopokhoz az AMD és a Microsoft

2021. október 5. 23:49, Kedd
A két társaság együttműködése eddig még nem merült fel.

A Twitteren megjelent egy bejegyzés, amelynek alapján az AMD és a Microsoft szakemberei azért fogtak össze, hogy egy erős ARM processzort fejlesszenek ki egy jövőbeli Surface termékhez. A cél egy olyan CPU megalkotása, amelynek a grafikus egységének kisebb lesz a teljesítménye, mint az nVidia GTX1050-esnek, de nagyobb, mint a Qualcomm régebbi architektúrás chipjeinek.

A Windows Central és a NotebookCheck arról számolt be, hogy egy másik kapcsolódó tweet szerint a készülő chip a Cortex-X1-en alapul és azt a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) készítheti majd 5 nanométeres gyártási eljárással. Az új processzornak elvileg már az idén be kellett volna mutatkoznia, de a premier a gyártási eljárással kapcsolatos késlekedések miatt elhúzódott. A chipbe nem integráltak mobilmodult, ahhoz egy 5G-egységet lehet majd opcionálisan konfigurálni.

Az új terméket nem csak a Microsoft fogja megvásárolni, hiszen a kooperáció részét képezi számos más partnercég is, amelyek szintén az új chipre épülő ARM laptopokat akarnak piacra dobni. A Microsoft egyébként azért döntött az AMD mellett, mert az eddigi exkluzív partnerének számító Qualcomm nem haladt elég gyorsan a fejlesztéssel. Ráadásul a gyártó szintén egy új laptopprocesszort készít és ahhoz saját dizájnt akar használni, de az a modell 2022 végére készülhet el.

Az AMD a Samsunggal is együttműködik, az Exynos chipekhez a gyártó biztosítja a grafikus egységet. Azonban ez a kooperáció jelenleg az okostelefonokra korlátozódik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások