Megtalálja az elveszített tárgyakat egy robot

Megtalálja az elveszített tárgyakat egy robot

2021. november 22. 17:18, Hétfő
A gép RFID-chipek segítségével végzi a tevékenységét.

Az MIT kutatói kifejlesztették az RFusion nevű robotot, amely az egyes objektumokon elhelyezett RFID-azonosítóchipeknek köszönhetően képes felkutatni az elveszett tárgyakat és a munkájához képértékelő megoldást is használ. Fadel Adib, az MIT informatikusa elmondta, hogy a fejlesztést azért hajtották végre, hogy a raktárakban felkutassa a megrendelt árucikkeket és csomagokat, vagy egy autógyárban azonosítsa az egyes alkatrészeket és azokat egy autonóm szállítójárműnek adja át.

Az objektumokon lévő RFID-chipek tartalmazzák az adott tárgy azonosítóját, az elektromágneses mezőbe kerüléskor áramot termelő tekercset, egy adót és a z ahhoz tartozó antennát. Az elveszett objektumokat a gép egy saját fejlesztésű robotkarral találja meg. A robotkart ellátták adó- és vevőegységgel, valamint kamerával, az utóbbi segítségével ellenőrizhető, hogy a robot a megfelelő tárgyat lelte-e meg. Az RFID-jel akár a különböző ruhaanyagokon vagy papíron is áthatol. A technológia csak a keresőtől viszonylag kis távolságban működik. A robotkar először a meglévő felületeket szkenneli, hogy azokon megtalálható-e a keresett objektum.


A megalkotott rendszer a gépi tanulás segítségével automatikusan az adott tárgy pontos helyére összpontosít, a robotkarral eltávolítja a közelében vagy rajta lévő termékeket, majd a kamera által rögzített képnek és a képértékelő szoftvernek köszönhetően megbizonyosodik arról, hogy a megfelelő objektumot találta-e meg. A kamera, az antenna, a robotkar és a mesterséges intelligenciára épülő program teljes mértékben integráltak, így az RFusion gyakorlatilag minden környezetben dolgozni tud anélkül, hogy a használatához különleges megoldásokra lenne szükség.

Listázás a fórumban