Tíz európai uniós tagállam verseng az Intel új chipgyáráért

Tíz európai uniós tagállam verseng az Intel új chipgyáráért

2021. október 8. 11:37, Péntek
Összesen 70 helyszín került szóba, az amerikai cég több milliárd dolláros állami támogatást vár el.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója május elején Európában arról tárgyalt, hogy milyen feltételek teljesülése esetén építhetnék fel a kontinensen az új üzemüket. Drezda, a bajorországi Penzing, Franciaország és a Benelux államok is szóba jöttek helyszínként. Ezután a menedzser Emmanuel Macron francia elnöknek és Angela Merkel német kancellárnak már 6-8 rendkívül korszerű létesítményt említett, majd találkozott Hollandia, Belgium és Olaszország miniszterelnökével és később Lengyelországot is megnevezte lehetséges helyszínként.

Gelsinger most a BBC-nek nyilatkozott és kiemelte, hogy tíz európai uniós tagállamban összesen 70 helyszín merült fel a jövőbeli gyárral kapcsolatban. Az Intel első embere kitért arra, hogy Nagy-Britanniának is komoly esélye volt a projektben, de miután a szigetország kilépett az Európai Unióból, ez a lehetőség rendkívül gyorsan szertefoszlott.

A menedzser megismételte a korábban közölt dolgot, hogy bárhol is épül fel végül az új üzem, szeretnének az EU-tól komoly támogatást kapni és annak a teljes beruházás összegének legalább 40 százalékát kell majd kitennie. Ehhez jönnek még az egyes szövetségi tartományok vagy tagállamok által felajánlott egyéb juttatások, például adókedvezmények.

Számukra a lényeg, hogy egy olyan helyzet alakuljon ki, amelyben mindegyik résztvevő nyer, hiszen az Intel, az Európai Unió, valamint a kiválasztott tagország és gyártási helyszín egyaránt jól járhatnak a beruházással. A konszern új gyártási kapacitásokhoz jut, emellett új munkahelyek jönnek létre és erősödni fog az európai chipipar is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások