Elkészült a PCIe 6.0 specifikációja

Elkészült a PCIe 6.0 specifikációja

2021. október 9. 12:53, Szombat
Az új szabvány sebessége és költsége túl magasnak is bizonyulhat a PC-szegmensben.

A platform fejlesztéséért felelős PCI-SIG az elmúlt években komoly erőfeszítést fejtett ki annak érdekében, hogy összeálljon a család soron következő tagja, amely az eddigieknél is jóval nagyobb átviteli sebességével lesz hivatott meghódítani a gyártók és a felhasználók szívét. Most elkészült a csaknem végleges változat, amely azonban túl gyorsnak is bizonyulhat.

A szervezet az egyes szabványok összeállítását öt eltérő fázison keresztül valósítja meg, a mostani folyamatban a negyedik állomásnál járunk, hiszen a PCIe 6.0 esetében a 0.9-es verzió részleteit ismerhetjük meg. Ez mindenképpen fontos előrelépést jelent, hiszen innentől kezdve semmilyen funkcionális változásra nem számíthatnak az azt alkalmazó gyártók, akiket tehát nem ér majd semmilyen komoly meglepetés, így megindulhat a „PCIe 6.0 Ready” jelöléssel ellátott termékek forgalmazása, bár ezek formálisan nem teljesen felelnek majd meg a végleges változat követelményeinek. Ez utóbbi majd akkor válik lehetségessé, ha elindul a megfelelésért felelős program és az annak részeként megrendezendő workshopok sorozata, amire viszont még picit várni kell.

A testület korábban a 0.7-es verzió részleteit tette elérhetővé az interneten, amely akkor a szabvány kiteljesedését jelezte számunkra, viszont ez önmagában még nem jelent garanciát a további funkcionális változások elmaradására. A család sorrendben hatodik tagja mindenképpen komoly előrelépést ígér, hiszen ez gyakorlatilag megduplázza az átviteli sebességet, ennek révén pedig az x16-csatlakozók esetében mindkét irányban másodpercenként 128 GB-ot tudunk majd továbbítani, bár ezzel kapcsolatban rögtön felmerül a kérdés, hogy erre mennyiben lesz szükség a végfelhasználóknak szánt PC-ken. A másik komoly negatívum a nagyobb sebesség miatt felmerülő magasabb előállítási költség, a gyártóknak ugyanis további lépésekkel kell biztosítaniuk az alacsony késleltetés mellett történő adattovábbítást, illetve elkerülniük az adatvesztést.

Könnyen lehet, hogy a PCIe 6.0 az elkövetkező években megmarad a szerverek és az adatközpontok szegmensében, ennek bevezetése és elterjedése várhatóan fokozatos lesz majd.

Listázás a fórumban