Feltekerhető telefont akar az Apple

Feltekerhető telefont akar az Apple

2021. október 11. 10:09, Hétfő
A közzétett dokumentum alapján a hajlítható típus után feltekerhető megoldás jönne a sorban.

Az Apple kapcsán a napokban írtunk arról, hogy a mostani generáció nem nyűgözi le a felhasználókat, miközben már a jövő évben esedékes sorozatról is felbukkantak bizonyos részletek. Most egy szabadalmi kérelem bukkant fel a világhálón, amely a házon belüli elképzeléseket mutatja meg nekünk.

A tengerentúlon illetékes szabadalmi hatóság az Apple által eredetileg még tavaly benyújtott anyagot tette most elérhetővé saját adatbázisában, ebben pedig egy olyan megoldás egyes részleteit látjuk, amely egy gyakorlatilag feltekerhető kijelzővel jelenne meg, ezzel nyújtva egyfajta átmenetet az okostelefonok és a táblák között. Hasonló fejlesztésen korábban az LG is dolgozott, a dél-koreai gyártó azonban azóta elhagyta a területet, viszont a Samsung és a Xiaomi esetében is megemlítettük, hogy valami ilyesmin munkálkodnak – egyelőre konkrét végeredmény nélkül.

Az adatbázisban az „Electronic Devices Having Sliding Expandable Displays” néven szerepel a dokumentum, amely egy ilyen készülék keresztmetszetét tartalmazza. A mellékelt magyarázat szerint alapállapotban a kijelző egy része a burkolat alatt maradna, ezt igény szerint tekerhetnénk ki, majd pedig vissza, rejtett állapotában pedig a panel több helyen lenne hajlítható, így akár egymásra rakódva is eltárolhatók lennének a meghajlított rétegek. Az eltérő kialakítás nagy előnye, hogy nem igényelne zsanért, ezzel a kijelzőn megjelenő vékony csík, valamint a komponens fokozatos degradációja sem adna okot az aggodalomra, bár nyilván egy ilyen okostelefon sem lenne tökéletes, hiszen bőven akadnak majd olyan alkatrészek, amelyek idővel megkopnak, ezzel veszélybe sodorva a további problémamentes működést.

Az Apple kapcsán mindig jól tájékozottnak tűnő elemző, Ming-Chi Kuo, egyébként arra számít, hogy a cég először egy hajlítható telefont dob majd piacra, mégpedig 2024-ben. A kialakítás terén két eltérő forma közül választanak majd, ezek egyike a Galaxy Z Fold 3, a másik pedig a Galaxy Z Flip 3 típusra hajazna, a végleges döntés állítólag még nem született meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások