Bemutatta első intelligens gyárát a Nissan

Bemutatta első intelligens gyárát a Nissan

2021. október 13. 10:20, Szerda
A japán autógyártó jövő áprilistól automatikusan akarja elkészíteni egyes gépkocsijait.

A Nissan és a The Asahi Shimbun közölte, hogy a szigetországi konszern a Tochigi mellett lévő üzemében teljesen emberi beavatkozás nélkül akarja összeszerelni bizonyos modelljeit. Az elképzelés lényege, hogy az alkalmazott robotok fognak minden munkát végezni, a hegesztést éppúgy, mint az összeszerelést és a fényezést. Sőt, egyes gépek az elvégzett munka minőségét ellenőrzik majd. A létesítményben dolgozó emberek feladata csupán a robotok által összegyűjtött adatok elemzése, valamint a berendezések karbantartása lesz.

Hideyuki Sakamoto, a Nissan ügyvezető alelnöke kijelentette, hogy eddig szükség volt az emberi tapasztalatokra a gyártásban végrehajtott módosításokhoz, de immár erre a mesterséges intelligencia segítségével gépek is képesek. Az üzemet felszerelték az Ariya típusú SUV-ok gyártósorával, amelynek az a különlegessége, hogy modell három változata (benzines, hibrid és elektromos) tetszőleges sorrendben szerelhető össze.

Amennyiben az elképzelés beválik, akkor az automata járműgyártást fokozatosan megvalósítják a Nissan, majd a Renault összes üzemében. Sakamoto indoklásként a munkaerőhiányt, a koronavírus-járványt és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését említette. Persze fontos szempont a pénzmegtakarítás is; azt, hogy mekkora összeget lehet majd megtakarítani, még megbecsülni sem lehet.

Azt viszont már igen, hogy a fényezés területén az összeg akár 25 százalékkal kevesebb is lehet. Ennek oka egy újszerű lakk, amelyet mind a fémkarosszériákra fel lehet vinni, mind a műanyag alkatrészeken használható. A fényezést végző gépek munkáját egy külön állomás fogja ellenőrizni. A kész autókat számos szögből lefényképezik majd és egy képfeldolgozó szoftvernek köszönhetően így fog kiderülni, hogy a fényezés mindenhol jó lett-e.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban