Nem meglepő a Tesla Motors Texasba költözése

Nem meglepő a Tesla Motors Texasba költözése

2021. október 19. 22:37, Kedd
A döntés jelzésértékű, de Kaliforniának és a Szilícium-völgynek még nem kell nagyobb elvándorlástól tartania.

Elon Musk, a Tesla Motors alapítója és vezetője néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy a cég székhelye a texasi Austinba kerül át. A hír egyáltalán nem nevezhető meglepőnek, ha figyelembe vesszük, hogy Austin mostanra az egyik legvonzóbb amerikai egyesült államokbeli beruházási célponttá vált. A város az egyik leggyorsabban növekvő metropolisz és az egyik legdinamikusabb növekvő gazdasági régió az USA-ban. A helyi egyetem kiváló és az évek óta egyre kiterjedtebb a helyi technológiai ipar. Ez két olyan érv, amely miatt egyre több vállalat költözik a texasi városba.

A Tesla Motors már tavaly augusztusban elkezdte építeni az austini létesítményét és a munka azóta is éjjel - nappal zajlik. Az új üzemben a termelésnek még az idén el kell kezdődnie. Travis megye a beruházásért cserébe a Tesla Motors számára a következő tíz éven belül elengedte 14 millió amerikai dollár adó fizetését, ha a konszern betartja az általa vállalt dolgokat. Ezzel párhuzamosan az érintett építési területet kezelő hivatal közel 50 millió amerikai dollár telekadó beszedéséről mondott le.

Cserébe a gyártó vállalta, hogy legalább 1,1 milliárd amerikai dollárt fektet be a régióban, továbbá, hogy az új munkaerő fele Travis megyei lakos lesz és legalább 15 dolláros minimális órabért fog fizetni. A két fél közötti tárgyalások közel sem voltak egyszerűek, a két legnagyobb problémát az időkényszer és a jogi előírások jelentették. A Tesla gyorsan dűlőre akarta vinni a dolgot, végül az első megbeszélésektől a döntésig hat hónap telt el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban