Chipgyárat épít Japábanban a TSMC és a Sony

Chipgyárat épít Japábanban a TSMC és a Sony

2021. október 11. 22:26, Hétfő
Az új üzem segíthet a szigetország jelenlegi nehéz helyzetén.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) egy új chipgyárat akar létesíteni körülbelül 7 milliárd amerikai dollárért a Kyushu szigetén található Kumamotóban. A japán kormány azt tervezi, hogy a beruházás 50 százalékát finanszírozza és a szükséges összeget a költségvetésben is elkülöníti. Erre Fumio Kishida miniszterelnök adott utasítást néhány nappal a hivatalba lépése után. A kormányzati segítségnek ugyanakkor feltétele, hogy az új létesítmény elsősorban a japán ügyfeleket lássa el és abban mindenekelőtt japánokat kell foglalkoztatni.

Amennyiben a projekt megvalósul, úgy felépülhet a TSMC első Japánban lévő gyára. Emellett az Amerikai Egyesült Államokban, Arizonában szintén létrehoz a konszern egy üzemet 12 milliárd amerikai dollárért, ott a termelés 2024 első negyedévében kezdődhet el. Emellett a társaság Németországban és Tajvanon is felépít egy létesítményt, továbbá februárban bejelentette egy kutatóközpont létrehozását a Tokió mellett található prefektúrában, Ibrarakiban.

A programhoz a Sony is csatlakozott és ez logikus lépés, mivel a vállalatnak van már Kumamotóban egy képi szenzorokat készítő nagy gyára. Eddig sem a TSMC, sem a Sony nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások