Gyorsulnak az Intel chipjei a Windows 11 alatt

Gyorsulnak az Intel chipjei a Windows 11 alatt

2021. október 12. 13:18, Kedd
Ezzel csökken a különbség, azonban a Ryzen előnye még így is megmarad.

A hónap elején végre hivatalosan is megjelent a Microsoft legújabb operációs rendszere, amely vegyes visszhangot kapott. Sokan a kisebb-nagyobb hibákra és hiányosságokra figyelmeztettek, mi többek között arról írtunk, hogy lassabbak a játékok az új szoftver alatt, most azonban az Intel friss megoldásait, azok eredményeit vetették össze az előddel és a riválissal, mégpedig pozitív végeredménnyel.

A hónap elején a SiSoftware SANDRA révén készítettek el további méréseket, amelyek eredményeit egy külsős felhasználó foglalta össze meglehetősen látványos formában, saját Twitter-bejegyzésében. A grafikonon megjelenő számokból az rajzolódik ki, hogy az Intel új csúcskategóriás asztali megoldása, a Core i9-12900K (amely helyes összeállítással jelenik meg a programon belül, hiszen 8 erősebb Golden Cove- és 8 szerényebb Gracemont-maggal látható az összefoglalóban, ami mindenképpen fontos szempont) egyértelműen jobban szerepel a Windows 11 alatt, bár az előrelépés mértéke a pontos feladattól függ. Mégis, a különbség 0 és 15 százalék között mozog, itt egyetlen feladat esetében nem látunk javulást, a többinél viszont 4 százalék feletti előrelépés jelenik meg, ami komoly eltérésként értékelhető, hiszen itt mindössze annyi történt, hogy a Microsoft optimalizálta saját szoftverét.

Ami a nagy riválissal való összevetést illeti, ennek során az Alder Lake kódnévvel illetett Core i9-12900K már közvetlenül az AMD hasonlóan erős fejlesztésével száll szembe. A Zen 3 nevű architektúrába tartozó, annak legerősebb kivitelét képviselő Ryzen 9 5900X előnye azonban továbbra is megmarad, bár ennek mértéke némileg mérséklődik. Az eltérés természetesen ezúttal is a pontos feladattól, annak jellegétől függ, viszont ennek mértéke 2 és csaknem 20 százalék között ugrál, amiből rögtön egyértelművé válik, hogy az Intel az új 12. generációval sem tudta visszavenni a vezető szerepet, legalábbis nem a puszta teljesítmény terén. Az 5900X kialakítása persze eltérő, az AMD 12 ugyanolyan magot passzírozott a burkolat alá, míg az Intel megoldásánál már a hibrid (8+8) felállás volt a legfontosabb szempont.

Az Alder Lake megjelenésével és fokozatos elterjedésével részletesebb képet kapunk majd a két rivális helyzetéről, erre viszont még heteket, esetleg hónapokat is várnunk kell.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban