Bírálják a brit politikusok üzenettörlési gyakorlatát

Bírálják a brit politikusok üzenettörlési gyakorlatát

2021. október 14. 17:23, Csütörtök
A szigetországi miniszterek és más kormánytagok jelenleg szabadon eltávolíthatják az üzenetküldő programokban továbbított tartalmakat.

A Boris Johnson által vezetett kabinetben rendszeres az a gyakorlat, hogy a politikusok a Signal vagy a WhatsApp azonnali üzenetküldő szolgáltatások segítségével küldik el az üzeneteiket, majd utána egyszerűen kitörlik azokat. Ez a magánüzenetek esetében még érthető is, de a hivatali levelezés tekintetében már korántsem. Két szervezet, a The Citizens és a Foxglove éppen ezért azt akarja elérni, hogy a döntéshozók ne távolíthassák el a készülékeikről ezeket az anyagokat. A szervezetek ezért a beadványukkal az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságához fordultak.

A The Citizens és a Foxglove kritizálta azt is, hogy egyre több kritikus kormányzati üzletet bonyolítanak azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztül. A szoftverekben van egy automatikus törlési funkció, amellyel másodpercek alatt eltüntethetők a kiválasztott tartalmak. A szervezetek rámutattak, hogy a kormány elismerte, hogy a tagjai aktiválták ezt a funkciót, ezáltal pedig fontos vitákra nem nyílik lehetőség, hiszen információk vesznek el.

Úgy vélik, megszűnik az átláthatóság és demokratikus elszámoltathatóság sincs. Elfogadhatatlan, hogy a politikai döntéseket így el lehet rejteni a választópolgárok elől. Ilyen eltitkolt bizonyítékok kapcsolódhatnak az Egyesült Királyság uniós kilépéséhez vagy a koronavírus-járványhoz is. A cél az, hogy Boris Johnson miniszterelnök megtiltsa ezeket a gyakorlatokat.

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága átfogó jogi vizsgálatot rendelt el a kormánytagokra vonatkozó szabályok ügyében. Így vált ismertté az egyik kormányzati dokumentum, amelyben az szerepel, hogy az azonnali üzenetküldés lehetősége a kabinet minden tagja számára elérhető és a rutinszerű kommunikációban előnyben kell részesíteni az e-mailekkel szemben. Fontos továbbá, hogy ezt a kommunikációt nem kell dokumentálni. A személyes és a csoportchateken belül ki kell kapcsolni az előzmények megőrzésére vonatkozó funkciót és a tartalmaknak "nem helyreállíthatóknak" kell lenniük a beszélgetések után.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások