Az Internet a drogkereskedők Mekkája

Az Internet a drogkereskedők Mekkája

2001. február 23. 01:53, Péntek
Az International Narcotics Control Board (INCB) szerint a drogkereskedők egyre szélesebb körben alkalmazzák az Internetet az anyag terjesztésére. Különösen vonzó a bűnözők számra a gyógyszerkereskedelem, hiszen néhány országban, államban legálisan, a megfelelő engedélyek beszerzése után árusíthatók kábítószerek olyan súlyos betegeknek, akiknek a fájdalmát másként nem lehetne csillapítani.

A bizottság szerint néhány online gyógyszertár megkérdőjelezhető tevékenységet végez, hiszen nyíltan hirdetik, hogy akár recept nélkül is adnak ki kábítószert, mások a receptek megszerzését is átvállalják.

Az INBC szerint a drogkereskedők tisztában vannak azzal, hogy törvénysértést követnek el, illetve, hogy illegális szereket forgalmaznak. A forgalmazók dolgát megkönnyíti, hogy az Interneten rendelt mennyiséget postán küldik ki, s mivel nemzetközi szinten rengeteg csomagot kézbesítenek, a bűnüldözési szervek képtelenek az összes küldeményt felkutatni.

ópiumrazzia valahol a távolkeleten

Természetesen az Internetes gyógyszertárak működése sok esetben áldásos, mivel olyan országokban, vagy olyan területeken, ahol a hagyományos gyógyszerellátás nehézkes, mert nincsenek kiépítve a megfelelő kereskedelmi vonalak, az Internet megoldást jelenthet.

A problémák akkor jelentkeznek, ha az adott ország törvényeit megsértik, például úgy, hogy az Internetes vállalkozás olyan szereket kezd el forgalmazni, amit egyébként nem lehetne neki. Az engedélyhez kötött gyógyszereket, kábítószereket engedély nélkül árusító cégek között kedvelt módszer, hogy egyszerűen meghamisítják a csomagok tartalmára vonatkozó papírokat, így a küldemény máris legális.

Amerikában nem ismeretlen az eljárás, a hivatalos szervek már régen azoknak az Internetes cégeknek a felszámolásán fáradoznak, akik illegális anyagokat is forgalmaznak engedély nélkül.

lebukott a szállítmány a határon..

Az Egyesült Államokban szinte minden szert be lehet szerezni az Interneten, akár vény nélkül is. A hatóságok sorra zárják be a Viagra, Xenical, Celebrex, Propecia és Claritin-D szereket szabadon, korlátlan mennyiségben forgalmazó Internetes vállalkozásokat, online gyógyszertárakat, akik egy kis mellékes bevételhez szeretnének jutni.

Az INBC szerint eredményt csak akkor lehet elérni, ha a nemzetek összefognak egymással, mivel az Internet határtalanságából adódóan csak egy globális szervezet üldözhetné az országhatárokon túl is a bűnözőket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások