RISC-V processzorokat fejlesztett ki az Alibaba

RISC-V processzorokat fejlesztett ki az Alibaba

2021. október 26. 23:09, Kedd
A megalkotott CPU-k a kategória legerősebb termékei.

Az Alibaba T-Head nevű hardverrészlege kifejlesztette a Xuantie nevű RISC-V chipeket, amelyek nyílt forráskódú termékek. A kínai konszern egyúttal bejelentette, hogy az utóbbi nem csupán a jelenlegi, hanem a jövőben piacra dobott processzorokra is érvényes lesz.

A GitHubon elérhető CPU-dizájnok az e902, e906, c906 és c910 modellekre vonatkoznak. A T-Head munkatársai és az Allwinner nevű hardvergyártó cég a Xuantie 906 alapjain már korábban bemutattak egy számítógépet, amely Linux-támogatással rendelkezik. Az egyetlen processzormag órajele 1 GHz. A Xuantie 910 ugyanakkor az Alibaba adatai alapján az eddigi legnagyobb teljesítményű RISC-V CPU-mag, amelynek a maximális órajele 2,5 GHz.

Jeff Zhang, az Alibaba illetékes elnöke kijelentette, hogy a dolgok internete processzoraik magjainak, valamint az azokhoz kapcsolódó szoftverek és fejlesztőeszközök megnyitásával támogatni akarják a globális fejlesztőket abban, hogy megépítsék a saját a RISC-V alapú chipjeiket. Remélik, hogy ez a lépés több innovációhoz vezet a RISC-V szoftverközösségben és az embereknek segíthet abban, hogy élvezhessék a digitális korszakban egy hálózatba kötött világ előnyeit.

A 2010-ben megalkotott RISC-V chiparchitektúra szabványait kidolgozó RISC-V Alapítvány 2019 novemberében Svájcba költözött, hogy így biztosítsa, hogy a nyílt forráskódú technológiák világszerte elérhetők maradjanak a különböző vállalatok, oktatási intézmények és államok számára. A szervezet tagjai között van az Alibaba mellett a Google, a Hewlett-Packard Enterprise (HPE), a Huawei, az IBM, a Micron, a Microsoft, az Nvidia, az NXP, az Oracle, a Qualcomm, a Samsung és a Western Digital. Szeptember elején derült ki, hogy az architektúra iránt az Apple is érdeklődik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások