Nehezebb terepen is elboldogul a robotleopárd

Nehezebb terepen is elboldogul a robotleopárd

2021. október 25. 11:41, Hétfő
A kifejlesztett gép az elmúlt hónapokban egyre ügyesebbé vált.

A MIT kutatói által megalkotott Cheetah nevű robotleopárdot folyamatosan fejlesztik és ennek köszönhetően egyre ügyesebb. Immár a szélesebb és mélyebb árkok átugrására is képes és a modell akár a nehezen járható terepen is elboldogul.


Gabriel Margolis, Pulkit Agrawal MIT-professzor doktorandusza elismerte, hogy a gép az eddigi valós idejű látási képességek és a lábaknak továbbított utasítások területén nem voltak elég megbízható. Az új vezérlőrendszer viszont már valós időben dolgozza fel a Cheetah elülső oldalán felszerelt videokamera felvételeit és az információkat olyan valós idejű utasításokká alakítja át, amelyekből kiderül, hogy a robotnak hogyan kell mozgatnia a testét.

A módosításnak köszönhető előnyök közé tartozik, hogy nincs szükség előzetes térkép készítésére és a Cheetah akár vészhelyzetben is képes működni, miként például lépcsőt is tud mászni. A robot mozdulatait vezérlő egység egy neurális hálózat, amely a tapasztalatokból tanul. A szakemberek a kísérletek és tévedések módszert alkalmazták a vezérlőegység tanítására. Több száz különböző terepre küldték ki a gépet, majd "megjutalmazták", ha sikeresen teljesítette a rábízott feladatokat. Idővel az algoritmus megtanulta, hogy melyik feladatok sikeres teljesítéséért járt a legtöbb jutalom.

Listázás a fórumban