Előrendelhető a repülő autó

Előrendelhető a repülő autó

2021. november 3. 17:34, Szerda
Az utazás időtartama és az ár azonban behatárolja a vásárlói kört.

Évekkel ezelőtt mi is írtunk az elektromobilitás egy új területéről, amelynek berobbanása azóta is várat magára – a repülő robottaxin akkor már dolgoztak, viszont most egy másik hasonló fejlesztés válik hamarosan elérhetővé, igencsak borsos áron, komoly korlátokkal.

A svéd illetőségű Jetson Aero hivatalos oldalán, valamint az alább beágyazott videóban vehetjük közelebbről is szemügyre a cég első fejlesztését, amely ennek megfelelően a Jetson First névre hallgat. Ehhez több külsős beszámoló csatlakozik, így már megismerhetünk néhány fontosabb technikai adatot és jellemzőt, vagyis bőven a hivatalos megjelenés előtt kialakulhat a többé-kevésbé teljes képünk az érdekes alkotásról. Ez tulajdonképpen egy repülő autó, amely az electric vertical take-off and landing (eVTOL) kategóriában jelenne meg, nagyjából 100 km/h-s sebességgel haladva előre, akár 1500 méteres magasságba emelkedve, bár a cég által elérhetővé tett videókban egyelőre a felszínhez ennél jóval közelebb tesztelték a járművet.


A sofőr egy alumínium-karbonszálas keretben ülne, az abból kinyúló 4 lábra, egy 88 kW-os motorra, valamint az irányításhoz szükséges kontrollerekre támaszkodva – ezek között botkormány, gázkar, illetve pedálok is megjelennek. A jelenleg ismert információk alapján egy nagyjából 85 kg-ot nyomó illető 15-20 percen át közlekedhetne a levegőben egy feltöltéssel, ami nagyon rövid időtartamnak tűnik, ez tehát elsősorban a kifejezetten gazdag vásárlók játékszere lesz, már amennyiben a fejlesztés megkapja az ehhez szükséges engedélyeket. Az ár legalább ennyire fontos korlátozó tényező lesz, jelen pillanatban 22 ezer dollárért foglalhatunk le egy-egy példányt, amelyeket majd 2023-ban fognak legyártani.

A jövő évre vonatkozó kapacitás már betelt, a cég 2022-ben összesen mindössze 12 példányt szállítana le, meglátjuk, mekkora sikerrel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások