Fotókon az Intel grafikus kártyái

Fotókon az Intel grafikus kártyái

2021. november 2. 15:07, Kedd
A cég törölte egyik változatát, viszont az asztali példányok most fotókon tárulnak elénk.

Az Intel házon belül fejlesztett grafikus kártyáiról nemrég megtudtuk, hogy azokon nem lesznek korlátok, így a játékosok mellett a kriptobányászok is bátran alkalmazhatják majd azokat. Most két további információ jelent meg a várható megoldásokról, képi, illetve szöveges formában.

A cégen belül az Accelerated Computing Systems and Graphics (AXG) csoportot vezető igazgató egy rövid válaszban árulta el a napokban, hogy házon belül már törölték az Xe-HP névre keresztelt vonalat, vagyis az eredetileg elsőként demonstrált, kifejezetten adatközpontokba szánt különálló kártyákat mégsem dobják majd piacra, a tavaly felsorolt 4 helyett tehát mindössze 3 eltérő kategóriában mutatnak majd be saját fejlesztéseket, az egymástól eltérő területeket igyekezvén ezzel lefedni. Ennek megfelelően az Xe-LP, az Xe-HPG, valamint az Xe-HPC küzd majd a vásárlók kegyeiért, sorrendben az integrált és belépő szintű grafikus vezérlők, a játékosoknak szánt asztali és laptopos kártyák, valamint a szuperszámítógépek szegmensében.


Azt nem árulták el, hogy miért döntöttek a fenti lépés mellett, ennek azonban valószínűleg több oka van – ezek egyike, hogy az Xe-HPG tulajdonképpen megfelelő módon skálázható, így ezen megoldásokkal lefedhetik az adatközpontokat is, a HP fogyasztása a jelek szerint nem volt ideális szinten, viszont arról sem feledkezhetünk meg, hogy a Google már megkezdte a YouTube által használt Xeon-chipek lecserélését, így alaposan beszűkül az Intel által lefedni kívánt piac, a példát ugyanis egyéb szereplők is követhetik a közeljövőben. Eközben további képek (és renderek) jelentek meg a zászlóshajónak, valamint az olcsóbb kártyának szánt példányokról, amelyeket a fent beágyazott videóban is megtekinthetünk. Ebben már egy némileg eltérő kinézetet látunk, a NYÁK ugyanis fekete, bár még mindig sorozatgyártás előtti tesztpéldányokról van szó, így a kialakítás még módosulhat.

Az erősebb változat 512 egységre épül, 225 wattos TDP-vel és 16 GB GDDR6-memóriával, amivel ez a típus a Radeon RX6700 és a GeForce RTX 3070 körüli teljesítményt nyújtana. A szerényebb családtag 128 egységet és 8 GB memóriát kapna, 75 wattos TDP-vel, valószínűleg a második negyedévben esedékes megjelenéssel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban