A gyártási kapacitás kiépítésével küzd az STMicroelectronics

A gyártási kapacitás kiépítésével küzd az STMicroelectronics

2021. november 4. 22:29, Csütörtök
A társaság az eddiginél nagyobb összeget szán gépekre és üzemekre.

Jean Marc Chery, az STMicroelectronics francia-olasz chipgyártó első embere kijelentette, hogy a 2022-es esztendőre és 2023 első félévére teljes mértékben betelt a megrendelési naptáruk. A rendkívül megnövekedett kereslet miatt jövőre még többet akarnak beruházni a gyártási kapacitásaik kiépítésébe, azonban ez nem megy az egyik pillanatról a másikra. Az invesztálandó összegről még nem született döntés, de az is biztos, hogy hatalmas lesz. Az idén a vállalat 2,1 milliárd dollárt fektetett be új létesítmények felépítésébe és új gépek beszerzésére, ez az várt idei bevétel 17 százalékát jelenti.

A menedzser hozzátette, hogy a nagy chipgyártók közül az ASML vagy az Applied Materials megrendelési naptára már szintén betelt a 2022-es esztendőre. Az STMicroelectronics mellett az egyik legnagyobb vetélytársnak számító Infineon is jelentős mértékben ki akarja bővíteni a termelési kapacitásait. Reinhard Ploss, a vállalat vezetője közölte, hogy az új üzleti évben 2,4 milliárd eurót szánnak új gépek megvásárlására és új gyárak létrehozására. Ez 800 millió euróval több az előző üzleti esztendőben erre a célra fordított összegnél és az Infineon várt éves bevételének az egyötödét teszi ki, miközben az eredeti cél 13 százalék volt.

A chiphiány mellett helyi problémák is nehezítik a termelést. Az STMicroelectronics például kénytelen volt a járványügyi korlátozások miatt részben bezárni a malajziai üzemét és ezáltal 170 millió dollár bevételnek inthetett búcsút. Ez az intézkedés elsősorban az autópiacot érintette érzékenyen. A cég mindenekelőtt az olaszországi Agrate és Catania városában, valamint a franciaországi Crolles területén működő létesítményét akarja kibővíteni. E helyeken 2020 és 2025 között a kétszeresére növelnék a termelést, különösen a szilícium-karbid chipek előállítását, amelyek nagyon energiahatékonyak és a Tesla Motors az egyik legnagyobb felvásárlójuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások