Lekapcsolja automatikus arcfelismerő rendszerét a Meta

Lekapcsolja automatikus arcfelismerő rendszerét a Meta

2021. november 4. 09:11, Csütörtök
A közösségi platform ráadásul az eddig összegyűjtött adatokat is törölni fogja.

Jerome Pesenti, a Meta mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke a blogbejegyzésében kifejtette, hogy leállítják az arcfelismerő rendszerüket, amelyet eddig a regisztrált tagjaik egyharmada aktivált. Ezzel párhuzatársaság eltávolítja az eddig megszerzett arcképeket is, amelyeket több mint egymilliárd személyről gyűjtöttek össze. A menedzser a lépést többek között adatvédelmi aggályokkal és a technológia rossz hírnevével indokolta. A döntést a következő hetekben ültetik át a gyakorlatba, ennek köszönhetően az arcfelismerő funkció bekapcsolását korábban engedélyező tagok fotói nem lesznek automatikusan felismerhetők a fényképeken és a videókban. Emellett a neveik sem jelennek majd meg a képeken.

Pesenti rámutatott, hogy ez a lépés - a technológia történetében - az egyik legnagyobb változást jelenti az arcfelismerés használatában. Rá kellett jönniük arra, hogy a technológia különleges esetekben nagyon hasznos lehet, de egyre nagyobbak az aggodalmak az arcfelismerés alkalmazásával kapcsolatban. A szabályozásért felelős hatóságok is azon vannak, hogy világos szabályokat alkossanak meg a technológia használatára.

A menedzser ugyanakkor világossá tette, hogy nem adják fel teljesen a technológiával és annak alkalmazásával kapcsolatos elképzeléseiket, továbbra is foglalkoznak fognak azokkal és a folyamatba külső szakértőket is be fognak vonni. A megfelelő szabályozás hiánya és az ahhoz kapcsolódó bizonytalanságok miatt a Facebooknak az az álláspontja, hogy a technológiát csupán néhány alkalmazásra kell korlátozni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban