Egyelőre nem ruház be a műholdas internetbe Szlovákia

Egyelőre nem ruház be a műholdas internetbe Szlovákia

2021. november 11. 11:49, Csütörtök
Északi szomszédunknak nem jelent megfelelő alternatívát a technológia.

Az Európai Unió azt szeretné, ha az összes háztartásban 2025-ig legalább 100 Mbps-os internethozzáférések lennének. Szlovákiában jelenleg körülbelül 867 000 háztartásban van ilyen internetelérés, ez körülbelül a lakosság 40 százaléka. Az európai uniós tagállamban az EMEA Satellite Operators Association (ESOA) adatbázisának információi alapján hat cég kínál műholdas internetszolgáltatást. Bár az utóbbi nem olyan gyors, mint a klasszikus mobil- vagy vezetékes internethozzáférések, de a gyéren lakott és nehezen megközelíthető helyeken is lehetővé teszi a megbízható internetkapcsolatok kialakítását.

A probléma az, hogy a március végén a helyi kormány által elfogadott szélessávú ellátási terv szerint a műholdas internet nem felel meg a különleges követelményeknek, így Szlovákia a jövőben nem számol a technológiával és annak alkalmazásával.

Az új szlovák szélessávú stratégiában többek között az szerepel, hogy a műholdas internetkapcsolatok legnagyobb hátrányai az egy régióban elérhető felhasználók korlátozott száma, a magas válaszidők, illetve az, hogy rendkívül sok időbe telik, míg a jelek elérnek a műholdakig, majd onnan vissza a felszínre. Ez utóbbi különösen korlátozni tudja bizonyos alkalmazások használatát. S végül ott van még, hogy az időjárási körülmények szintén komoly akadályokat jelenthetnek.

A távközlési szakértők rámutattak, hogy a területen problémák vannak a szabályozással és az állami felügyelettel is. A legnagyobb gond, hogy a Starlink a 12 és 18, valamint a 26,5 és 40 GHz közötti frekvenciákon dolgozik, ott, ahol a katonai, a meteorológiai és a csillagászati műholdak is, így azok egymást zavarhatják. A szabályozás hiánya miatt fennáll annak a veszélye, hogy a magántulajdonban lévő cégek, például a Starlink monopolizálhatják a frekvenciaspektrumot. A több ezer műholddal rendelkező vállalat könnyen ellenőrizheti a vevőegységek gyártását és a jeleket fogó antennákat is csak korlátozott számú gyártó tudja előállítani, mert csak azok rendelkeznek a szükséges tudással és tapasztalattal.

A szlovák IT-minisztérium közölte, hogy a módosított elektronikus kommunikációs törvényt még az idén elfogadhatják, igaz, a műholdas interneteléréseket abban sem szabályozzák.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások