Betiltanák a kriptovaluták bányászatát Svédországban

Betiltanák a kriptovaluták bányászatát Svédországban

2021. november 10. 16:47, Szerda
A tevékenység veszélyezteti az ország klímavédelmi céljainak a megvalósítását.

A Svéd Pénzügyi Felügyelet (Finanzinspektionen) kiadta az állásfoglalását a kriptovaluták bányászatáról. A hivatal munkatársai a dokumentumban többek között azt írták, hogy a bitcoin, az Ethereum és a többi virtuális fizetőeszköz termelése oda vezethet, hogy a skandináv állam nem tudja teljesíteni a klímavédelmi célkitűzéseit. A felügyelet ezért a digitális pénzek termelésének tilalmát sürgette.

A bitcoin és a többi kriptovaluta bányászatával kapcsolatban az egyik, ha nem a legnagyobb problémát a rendkívül nagy áramfogyasztás jelenti. Vannak ugyanakkor olyan érvek, miszerint a megújuló energiaforrások használatával a tevékenység környezetbarátabbá tehető vagy akár segíthet is a klímaváltozás lassításában. A svéd pénzügyi szakértők azonban úgy vélték, hogy pont a megújuló forrásokból származó áram alkalmazása válhat komoly problémává.

A Finanzinspektionen úgy becsülte, hogy a svédországi virtuális fizetőeszköz-bányászat áramfogyasztása jelenleg évente egy terawattóra. Összehasonlításul: a skandináv állam teljes áramfogyasztása évente körülbelül 140 terawattóra. A hivatal szerint, ha engedélyezné az átfogó kriptovaluta-termelést, akkor a rendelkezésre álló megújuló energia nem lenne elegendő a klímavédelmi célok teljesítéséhez, arra az energiára pedig szükség van a fosszilis energiahordozóktól mentes acéltermeléshez, a nagyüzemi akkumulátorgyártáshoz és a közlekedési ágazat villamosításához. A szakemberek ugyanakkor nem vonták kétségbe, hogy a digitális pénzeknek lehetnek a társadalomra gyakorolt pozitív hatásaik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások