Forradalmi hűtést mutatott be a Xiaomi

Forradalmi hűtést mutatott be a Xiaomi

2021. november 12. 17:18, Péntek
Ezzel szerintük egyszerre több problémát is megoldanak, így javulhat a hűtés és a helykihasználás.

A kínai gyártó több alkalommal szerepelt már híreinkben saját töltési technológiái kapcsán, nemrég például arról írtunk, hogy friss készülékük szupergyors töltéssel érkezik. Most egy másik fontos komponensen javítanának, mégpedig egy alaposan átdolgozott megoldással.

A hivatalos blogban tették közzé a részletes bejegyzést, amelyben a Loop LiquidCool névre keresztelt hűtési rendszerrel, annak előnyeivel foglalkoznak. Ebben kiemelik, hogy bár az elképzelés sokban hasonlít a több másik komoly szereplő által alkalmazott hőkamrás rendszerekre, azok több komoly elemén sikerült nagyban javítani, ezáltal pedig mind a hűtés hatékonysága, mind pedig annak helyigénye kapcsán sikerült jelentős előrelépést megvalósítani. Példaként említik a hatékonyság megduplázását, az új komponensen belül ugyanis a hűtéshez használt folyadékot erősebben vonzzák a hőforrás felé, ahol azután az elpárolog, majd pedig a hő eloszlatása után kondenzálódik, hogy folytassa munkáját.

A folyadék és a gázok jobb elkülönítése érdekében egyszerre két csatornát alkalmaznak, szemben a hagyományos hőkamrás rendszerek egyetlen ilyen elemével. Legalább ilyen fontos részlet, hogy a fizikai megjelenés könnyen módosítható, ezzel egészen eltérő alakokban is bevethető lesz a fejlesztés, a négyzet alakú példány esetében például azt hangsúlyozzák ki, hogy több hely marad az egyéb komponenseknek, így az egyes telefonok a jobb hűtés mellett (többek között) fejlettebb akkumulátort és kamerákat kaphatnak. A megoldást egyelőre egy, a házon belül átalakított Xiaomi MIX 4 típusú okostelefonon tesztelték, ennek hőmérséklete jelentős mértékben, egészen pontosan 8,6 Celsius-fokkal mérséklődött, ami mindenképpen komoly előrelépésnek tekinthető.

A rendszer hivatalos megjelenése a jövő év második felében esedékes, tehát nagyjából egy éven belül számíthatunk a bemutatkozásra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások