Új dinoszauruszt azonosítottak be

Új dinoszauruszt azonosítottak be

2021. november 21. 13:11, Vasárnap
Évtizedekkel korábban megtalált csontok alapján különítették el a fajt annak rokonaitól.

A dinoszauruszok kora továbbra is tartogat komoly meglepetéseket számunkra, legutóbb például arról írtunk, hogy nagyobb emlősök is éltek akkoriban. Most egy meglehetősen egyedülálló tanulmányról számolhatunk be, ugyanis a jóval korábban megtalált csontok alapján azonosítottak be egy újabb fajt.

A londoni Natural History Museum hivatalos oldalán tették közzé a bejelentést, amelyben a Brighstoneus simmondsi beazonosításáról írnak, mégpedig a Wight-szigeten eredetileg 1978-ban megtalált leletek ismételt vizsgálata eredményeként. A kora kréta (alsó kréta) korszakában élt állatok maradványait eredetileg két másik, hozzájuk közel álló faj csontjaiként regisztrálták, a nemrég újból elvégzett munka alapján azonban hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a nagyjából 125 millió éves példányok kerekebb és hosszabb orral rendelkeztek, a hosszabb állkapocs pedig több (összesen 28) fognak adott helyet, így megalapozottá vált az újabb faj elhatárolása és annak körülírása.

A sziget területén elsősorban az Iguanodontia csoportjába tartozó nemek (Iguanodon és Mantellisaurus atherfieldensis) leleteit azonosították be, a most elvégzett kutatás eredetileg szintén ezen növényevő dinoszauruszok további vizsgálatára irányult. A munkába bevont kisebb csontokat akkor még az első, a nagyobb példányokat pedig a második kategóriába sorolták, viszont az eredményekből azt a következtetést vonták le, hogy egy némileg eltérő állatról van szó, amely 8 méter hosszú volt, nagyjából 1 tonnás súllyal. A fogak a rágás folyamatát segítették, erre valószínűleg azért volt szükség, mert hiányoztak a virágzó növények, így a keményebb (rágósabb) eledelt kellett legtöbbször elfogyasztani. Az is kiderült, hogy ezen csontok mintegy 4 millió évvel idősebbek, mint a Mantellisaurus-leletek, a nagy különbség pedig eleve azt sugallta, hogy ezen állatok nem voltak pontosan azonosak.

A kutatást elvégző professzor azt emelte ki, hogy a diverzitás ezen a területen is jóval nagyobb volt, mint azt eddig gondoltuk.

Listázás a fórumban