A szüretelő robotok hozhatják el az áttörést a mezőgaz­daságban

A szüretelő robotok hozhatják el az áttörést a mezőgaz­daságban

2021. november 16. 12:19, Kedd
Az emberi munkaerő nagyon megdrágult, míg a szenzorok és a kamerák mostanra váltak kellően olcsóvá.

A Plymouthi Egyetem kutatói 2019 májusában bemutatták azt a málnaszedő robotot, amely az emberek vetélytársa lehet és náluk sokkal gyorsabban tudja leszüretelni a gyümölcsöt. Daeun Choi, a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársa és a kollégái egy olyan szüretelő robotot fejlesztettek ki, amely LED-es fényforrásának köszönhetően nem szedi le az éretlen almákat, körtéket és más gyümölcsöket.

Most a konstanzi székhelyű Organifarms egy olyan szüretelő robotot alkotott meg, amely áttöréshez segítheti a függőleges farmokat és a mezőgazdaságot. Az okosgép 360 fokban látó kamerával szkenneli a terméseket, felméri azok érettségét, s ha szükséges, leszüreteli, szortírozza és csomagolja azokat. A teljes folyamat gyümölcsönként 8 másodpercet vesz igénybe.


A startup számos robotot hozott létre növényvédelmi célokra és a gyümölcsök monitorozására. A cél a mezőgazdaság jobbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tétele. Hannah Brown szociológus, a vállalkozás társalapítója azt mondta, hogy egyszerűen szükség van a beltéri farmokra, mert a klímaváltozás miatt egyre rosszabbak a kültéri viszonyok és ezért egyre több a gyenge termék.

Brown brit, francia és holland farmokat keresett fel és azt kutatta, mi lehet az ideális megoldás a termelés szempontjából. Kiderült, hogy a jelenlegi beltéri farmok nagy energia- és munkaerő-költségek mellett működnek. Ezen lehet változtatni, de Dominik Feiden, az Organifarms vezetője és társalapítója szerint az még nincs tisztázva, hogy a folyamat miként valósítható meg emberi beavatkozás nélkül. Tény az is, hogy a szenzorok, a kamerák és más rendszerek mostanra váltak kellően olcsóvá.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban