A párhuzamos hálózatok ellen emelt szót a Vodafone vezetője

A párhuzamos hálózatok ellen emelt szót a Vodafone vezetője

2021. november 30. 13:33, Kedd
A menedzser racionálisabb építkezést és üzemeltetést sürgetett, mert jóval lassabb a megtérülés, ha egy adott helyen egyszerre érhető el a legmodernebb mobil- és optikai hálózat is.

Nick Read, a Vodafone első embere kijelentette, hogy a különböző mobil- és optikai kábelhálózatok párhuzamos kiépítése számos meglévő értéket semmisít meg. Éppen ezért szükség van egy másik modellre és az európai hálózatüzemeltetőknek a jelenleginél szorosabban kell együtt dolgozniuk. A menedzser hozzátette, hogy Európában ebben a szektorban az elmúlt tíz esztendőben a felére csökkentek a tőkehozamok. Az ágazat megsemmisíti a fontos értékeket azáltal, hogy a megduplázza az infrastruktúrát. Ezért egy másik, jobb modellre kell átváltani.

Az elmúlt évtizedben a távközlési cégek részvényei nem voltak a befektetők kedvencei. "Hatalmas a verseny, a frekvenciaárverések sokba kerülnek, a hálózatépítés pedig rengeteg tőkét igényel. És ennek nincs vége, hiszen most itt az 5G és az optikai hálózat. Itt az idő még többet fordítani a dolgok internetére és az 5G-re, de ez a cég árfolyamát nemhogy növelné, hanem csökkenti. Be kell bizonyítanom a részvényeseinknek, hogy ez egy növekedési szektor."

Nick Read hangsúlyozta, hogy támogatja a megfelelő irányba tett konszolidációt. Az európai szabályozási hivataloknál érvelni fog az észszerű fúziók és együttműködések mellett azért, hogy javítani lehessen a hozamokon és átfogó beruházásokat lehessen végrehajtani az 5G- és az optikai kábelhálózatok kiépítésének a területén. Az üzletember végül rámutatott, hogy Európában több mint 100 hálózatüzemeltető működik. Ez már önmagában is komoly problémát jelent, ráadásul ezek a vállalatok rendkívül széttagoltan egymással versenyeznek, miközben az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Indiában egyaránt csak három-három nagy piaci szereplő van. Így sokkal jobban koncentrálódnak a beruházások és a hozamok is.

"A politikusoknak és a szabályozó hatóságoknak át kell gondolniuk a helyzetet. Azt állítják, hogy a távközlés kritikus nemzeti infrastruktúra, és hogy nem engedélyeznek további felvásárlásokat. A pénzügyi befektetők belépésével, potenciális szétválasztásokkal viszont az üzleti modell sokkal sebezhetőbb lesz. Ez jó a társadalomnak?" - teszi fel a költői kérdést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások