Túl unalmas lenne a hírfolyam-algoritmus nélkül a Meta

Túl unalmas lenne a hírfolyam-algoritmus nélkül a Meta

2021. november 17. 13:10, Szerda
A közösségi portál által alkalmazott szoftver ismét a bírálatok kereszttüzébe került.

Ismert tény, hogy Mark Zuckerberg nem foglalkozik a használt algoritmus negatív hatásaival, azokról szándékosan nem vesz tudomást. A közösségi oldalon a hírfolyam szűrésére alkalmazott szoftvert az elmúlt időszakban többször is módosították és ennek komoly negatív következményei voltak a platform vitakultúrájára. A negatív vagy megosztó tartalmak azóta sokkal nagyobb közönséget érnek el, mint a hagyományos bejegyzések. Mark Zuckerberget korábban több alkalommal is tájékoztatták a kiélezettebb anyagok okozta helyzetről, de azzal utasította el a felvetéseket, hogy semmi olyasmit nem lehet tenni, amely a felhasználói interakciók számát csökkentené.

Most a Meta belső dokumentumaiból kiderült, hogy a társaság azért ragaszkodik szinte görcsösen az algoritmushoz, mert anélkül unalmassá válhatna. Az elmúlt években számos alkalommal lefolytatott belső tesztek ugyanis azt mutatták, hogy a vitatott szoftver lekapcsolása drasztikusan rontaná a felhasználói élményt. Az ezt alátámasztó anyagok Frances Haugennek, a Facebook korábbi termékmenedzserének köszönhetően szivárogtak ki.

Az iratokból kiolvasható volt, hogy legalább két belső tesztben mutatták ki a Meta illetékesei, hogy az algoritmus alkalmazása nélkül a felhasználók sokkal rövidebb ideig és ritkábban tartózkodnának a platformon. Ezzel párhuzamosan visszaesne az interakciós hajlandóság is, például a megjelentetett bejegyzések kommentálása vagy a lájkolás. Egy hosszabb időszakot figyelembe véve pedig csökkenne a közösségi oldal látogatottsága.

Az Illinois-i Egyetem kutatói egy kísérletben bebizonyították, hogy egy közösségi hálózat a folyamatos növekedésről és a nyereségoptimalizálásról való lemondás veszélye nélkül algoritmusok és jutalmazási rendszerek (lájkok stb.) nélkül is működhet és fejlődhet. Ugyanakkor az algoritmus hiányában az üzemeltetőknek nem jelentene ekkora problémát a gyűlöletbejegyzések és az álinformációk kiszűrése és eltávolítása.

A Meta rendszerében jelen van a "Most Recent" nevű funkció, amely bármiféle rangsorolás nélkül egyszerűen csak az időben legutolsó bejegyzéseket teszi előre, de ez kilépéskor automatikusan kikapcsol és így az újbóli bejelentkezéskor ismét az algoritmus dönti el, hogy mit lásson a látogató. A kiszivárgott dokumentumok alapján a Facebook már 2014-ben azzal kísérletezett, hogy a funkciót bekapcsolva hagyja, azonban ez azzal a hatással járt együtt, hogy a hírfolyam iránti érdeklődés jelentős mértékben visszaesett. Ezért a belső egyeztetések során még az is szóba került, hogy a funkciót teljesen eltávolítsák a platform rendszeréből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban