Robottal optimali­zálható a növények növekedése

Robottal optimali­zálható a növények növekedése

2021. november 25. 15:49, Csütörtök
A jövőben az embereket a gépek válthatják fel ebben a munkakörben is.

A Murdoch Egyetem munkatársai egy önállóan navigáló robot, valamint számos érzékelő és mesterséges intelligencia segítségével optimalizálják a növények növekedését. Chengdao Li kutatásvezető elmondta, hogy erre szükség van azért, hogy a Föld növekvő lakosságát élelmezni lehessen. A munkában főszerepet vállalt a szakember diákja, Hai Wang.

Napjainkban még emberek ellenőrzik az üvegházakban a növények fejlődését, egészségét, a talaj nedvességtartalmát és a számos más tényezőt. Ez egy nagyon időigényes és fárasztó munka, ráadásul a tényezők értékelése is erősen szubjektív dolog, s függ az adott személy tapasztalatától és szakértelmétől. A most megalkotott gép nagy felbontású kamerákkal van felszerelve, amelyek rendszeres időközönként rögzítik az egyes növények fotóit, majd egy számítógép kielemzi azokat, ráadásul további adatok táplálhatók be a rendszerbe, amelyeket a többi szenzor szállít. Így megtudható a levegő és a talaj nedvességtartalma, a hőmérséklet, a klorofill-tartalma és a szén-dioxid-koncentráció. Továbbá ezt egészíti ki az adott növény virágzási és érési ideje, így pedig megbecsülhető a szüretelés optimális időpontja.

A kutatók a Clear Vue nevű csúcstechnológiás üvegház mellett egy átlagos üvegházban is ugyanúgy termesztik a növényeket, majd hat hónapon át figyelik a folyamatokat. Li rámutatott, hogy például néhány növény gyorsabban nő a Clear Vue segítségével, míg a hagyományos üvegházban lassabban. Meg kell érteniük, hogy miért van ez így, mert utána optimalizált napelemes üvegházakat építhetnek a különböző növényeknek és biztosíthatják azoknak az optimális növekedési feltételeket.

Listázás a fórumban