Legkorábban 2026-ban jöhet a digitális euró

Legkorábban 2026-ban jöhet a digitális euró

2021. november 24. 15:06, Szerda
Az időpont egyre valószínűbbnek tűnik.

Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly októberben megerősítette, hogy tanulmányozza a digitális euró bevezetésének lehetőségét. 2020 novemberében az EKB és az eurózónához tartozó 19 állam jegybankjai elsődleges fontosságúnak nevezték a digitális fizetőeszköz kidolgozását és bevezetését, s kiderült, hogy azt már az idén tesztelnék és jövő év elején bevezetnék. Christine Lagarde, az EKB elnöke azt nyilatkozta, hogy szeretné öt esztendőn belül bevezetni a digitális eurót. A projekthez kapcsolódó koncepció már május végére szinte teljesen elkészült és abból kiderült, hogy az EKB biztosítja majd a "Digitális Euró" márkanévjogot és a fizetőeszközzel kapcsolatos pénzügyi forgalom a meglévő rendszereken fog működni.

Peter Kerstens, az Európai Bizottsága munkatársa a P19 fizetési platform internetes rendezvényén kiemelte, hogy jelenleg még csak a projekt előkészítése zajlik, az előzetes döntést jövő nyáron hozhatják meg. Mindez azt jelenti, hogy a digitális eurót 2026 előtt semmiképpen sem vezethetik be. A fogyasztók nem fognak sok változást érzékelni, a legnagyobb módosítást a korábbinál nagyobb biztonság jelenti majd.

Egy digitális valutának egyszerűbben használhatónak és biztonságosabbnak kell lennie, ezáltal többletértéket kell kínálnia az ügyfelek számára, mint a hagyományos fizetőeszközöknek. A digitális euró birtoklása az egyéneknek ingyenes lesz, de azt tisztázni kell , hogy a beszerzése és tárolása milyen és mekkora költségeket fog jelenteni a bankoknak és más pénzintézeteknek. Kerstens biztos volt abban, hogy az új fizetőeszköz nem váltja majd ki a készpénzt, mert csak a digitális gazdaságban lesz alkalmazva. Így az üzletekben mindenki eldöntheti, hogy készpénzzel vagy digitális módon akar fizetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban