Az interneten kevésbé jártas személyeknek többet árt a Facebook

Az interneten kevésbé jártas személyeknek többet árt a Facebook

2021. november 24. 23:25, Szerda
Az érintettek az átlagosnál több erőszakos és meztelen tartalommal találkoznak.

A Facebook egyik belső tanulmánya szerint a csekély mértékű digitális kompetenciával rendelkező felhasználók az átlagosnál gyakrabban konfrontálódnak a közösségi platformon az erőszakos és a meztelen anyagokkal. A jelenség elsősorban az idősebbeket, a különböző kisebbségek tagjait és a kevésbé képzett embereket érinti. A dokumentumot nemrég megkapta az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa is. Egyre többen sürgetik azt, hogy a társaság módosítsa a használt algoritmusát.

A TechXplore idézte az egyik Facebook-kutatót, aki szerint a tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy az algoritmus minden olyan személynek árt, akik kevésbé jártasak a technológiai dolgokban. A szoftver ugyanis az ilyen felhasználóknak sokkal több zavaró tartalmat mutat. Az érintettek jelentős része nem tudja, hogy ezeket az anyagokat hogyan blokkolja vagy jelentse.

Angela Siefer, a National Digital Inclusion Alliance vezetője kijelentette, hogy ha megvizsgáljuk, hogy melyik csoportok tagjait érinti károsan a jelenség, akkor világossá válik, hogy azokat, amelyeket már régebben is strukturálisan, történeti szempontból és szisztematikusan hátrányos helyzetbe hoztak. Ideje lenne végre észrevenni, hogy e platformok érdekei nem egyeznek meg a közösségük tagjainak az érdekeivel. Amennyiben sokan továbbra is ebben hisznek, akkor újra és újra csalódnak majd.

A szakemberek felmérést készítettek, amelynek során azt kérdezték a résztvevőktől, hogy mennyire értik a Facebook oldalának interfészét, illetve a különböző funkciókat. Az elemzések azt mutatták, hogy összefüggés van egy személy digitális képességei és és a Facebook algoritmusa által mutatott tartalmak között. A kevés digitális kompetenciával rendelkezők átlagosan 11,4 százalékkal több meztelen és 13,4 százalékkal több erőszakos felvételt mutatott meg a közösségi portál hírfolyama, mint azoknak, akik jobban kiismerték magukat a digitális világban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban