Átmenetileg leállította a törökországi készülék­eladásait az Apple

Átmenetileg leállította a törökországi készülék­eladásait az Apple

2021. november 29. 11:41, Hétfő
A döntésre a török líra brutális gyengülése miatt került sor.

A Reuters és a MacRumors számolt be arról, hogy az esztendő kezdete óta a török líra elveszítette az értéke 45 százalékát. A valuta Recep Tayyip Erdogan török elnök legutóbbi szavai után egyetlen nap alatt elveszítette az értéke körülbelül 15 százalékát. A politikus ott követte el a hibát, hogy megvédte az általa kinevezett jegybankvezér által bejelentett szélsőséges kamatcsökkentéseket. Az Apple ezután döntött úgy, hogy átmenetileg leállítja a termékei helyi értékesítéseit.

Az amerikai társaság törökországi internetes boltja jelenleg ugyan elérhető a világhálón, de a vásárlók egyetlen terméket sem tehetnek a virtuális kosaraikba. Az egyelőre nem ismert, hogy mikor indulhatnak újra a törökországi készülékeladások. Valószínűnek tűnik, hogy az Apple kivár és azt szeretné, hogy a líra árfolyama kissé stabilizálódjon, csak ezt követően lehetne ugyanis kikalkulálni az árakat helyi pénznemben. Most egy iPhone 13 Törökországban 11 999 lírába kerül, amely átszámítva közel 830 euró. Ez elmarad a 900 eurós átlagártól.

Törökországban az infláció közel 20 százalékos és ez a líra csökkenő értékével együtt azt eredményezte, hogy nagyot esett a helyi fogyasztók vásárlóereje. Erdogan a politikájával az exportot, a befektetéseket és a munkahelyteremtést akarja támogatni, de a líra gyengülése komoly problémát jelent. A Reuters rámutatott, hogy globális viszonylatban ez a valuta veszítette az év eleje óta a legtöbbet az értékéből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások