Zsúfolásig vannak a raktárak NAND-chipekkel

Zsúfolásig vannak a raktárak NAND-chipekkel

2021. november 25. 22:26, Csütörtök
Az SSD-k és a memóriakártyák a közeljövőben aligha fognak kifogyni a boltokból.

A NAND flashmemóriákat gyártó cégek a harmadik negyedévben 15 százalékkal több bevételre tettek szert, az összeg elérte a 18,8 milliárd dollárt. Ennek oka a számítógép-központok és az okostelefonok területén jelentkező nagyobb kereslet volt. A vállalatok 11 százalékkal több NAND flashmemória-chipet szállítottak ki és azok átlagára is 4 százalékkal emelkedett. A memóriák terén tehát szó sincs hiányról, sőt, a TrendForce a legújabb elemzésében azt taglalta, hogy a raktárakat gyakorlatilag elárasztották a NAND flashmemória-chipek, így semmi sem akadályozza az SSD-k és a memóriakártyák gyártását.

A szakemberek rámutattak, hogy bár az OEM-gyártók esetében visszaestek a megrendelések, de a szervercentrumok és az okostelefonok készítői részéről nőttek. A gyártók "beraktároztak" a szükséges termékekből, így az Intel is a Sapphire Rapids processzorcsaládjához, valamint a KIOXIA és a Samsung is az SSD-ihez. Szintén raktározásra használták a júliustól szeptemberig tartó időszakot az okostelefon-gyártók, például az Apple az iPhone 13-mal és a Google a Pixel 6-tal kapcsolatban.

A NAND flashmemóriák területén továbbra is a Samsung a vezető gyártó, a piaci részesedése 34,5 százalék. A második a KIOXIA, a harmadik az SK Hynix, a negyedik a Western Digital, az ötödik a Micron, míg a hatodik az Intel.

Listázás a fórumban