Személyre szabott rákkezelések jöhetnek a kvantum­számítógépek segítségével

Személyre szabott rákkezelések jöhetnek a kvantum­számítógépek segítségével

2021. november 30. 13:07, Kedd
A berendezések teljesen új távlatokat nyithatnak a gyógyításban.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség adatai alapján tavaly világszerte 19,3 millió új rákos megbetegedést regisztráltak. Számos esetben jók a betegek gyógyulási esélyei, de a leghatékonyabbak a személyre szabott kezelések, melyeknél azonban problémát jelent a hatalmas adatmennyiség feldolgozása. A páciensek egészségügyi adatai (vér-, terápiás és tumorértékek stb.) akár 100 terabájt helyet is foglalhatnak, ezért nagyon nehéz hatékonyan feldolgozni az adatokat. A megoldást a kvantumszámítógépek jelenthetik.

A Német Rákkutató Központ (DKFZ) a Fraunhofer Társaság kompetenciahálózatával működik együtt, az utóbbi az IBM Quantum System One kvantumszámítógépére épít. Niels Halama kutatócsapata azt tanulmányozza, hogy kinek melyik kezelés lehet hatékony. A csoport emellett azt vizsgálja, hogy melyik algoritmus lehet a legjobb az információk feldolgozására. A kvantumszámítógépek lehetővé tehetik az optimális besugárzási tervek szimulálását is azért, hogy a minimálisra csökkentsék a lehetséges károkat, valamint az érzékeny egészségügyi információkat is titkosíthatják.

Horst Hahn, a Fraunhofer Társaság Digitális Medicina Intézetének (MEVIS) munkatársa úgy vélte, hogy a kvantum-számítástechnika a hatalmas adatmennyiségek feldolgozása mellett az összetett szimulációk végrehajtásában és a hatóanyagok fejlesztésében is komoly szerepet játszhat. Többek között a komplex molekuláris hatásmechanizmusok is modellezhetővé válnak. Az utóbbi segíthetnek megérteni, hogy miként reagálnak egymásra a különböző molekulák és hogyan működnek a hatóanyagok.

Listázás a fórumban