Az IT-óriásoknak is fizetniük kellene a hálózat­fejlesztésért

Az IT-óriásoknak is fizetniük kellene a hálózat­fejlesztésért

2021. december 3. 09:11, Péntek
A távközlési cégek azt szeretnék, ha az amerikai technológiai vállalatok részt vállalnának a költségekből.

Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom első embere és további tizenkét európai telekommunikációs társaság vezetője arra szólították fel a Facebook, a Netflix, a YouTube és a többi tengerentúli IT-óriás menedzsereit, hogy vállaljanak szerepet a hálózatfejlesztési kiadásokból, mert részben miattuk keletkezik a továbbított adatmennyiség jelentős része.

Az európai vezetők kiemelték, hogy a hálózati adatforgalom egyre növekvő részét a nagy amerikai platformok generálják, s ezért folyamatos, intenzív hálózati befektetésére és tervezésre van szükség a távközlési szektorban. Ez a jelenlegi modell csak akkor tartható fenn, ha a nagy technológiai oldalak is tisztességes hozzájárulás fizetésével szerepet vállalnak a felmerülő költségekből.

A felhívás indoka, hogy az ágazat hatalmas befektetési igénnyel néz szembe az 5G, az optikai és a kábelhálózatok terén, mert csak így biztosítható a felhő- és videószolgáltatások zökkenőmentes elérése. Az európai szektorban tavaly hat éves csúcsra nőtt a befektetések értéke, meghaladva az 52 milliárd eurót. A mostani állásfoglalás aláírói között van a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica, az Orange, a KPN, a BT Group, a Telekom Austria, a Vivacom, a Proximus, a Telenor, az Altice Portugal, a Telia és a Swisscom. Az amerikai IT-óriások egyelőre nem kommentálták a hírt. A felvetés egyébként már korábban is több alkalommal felmerült, de a feleknek nem sikerült megállapodniuk a kérdésben.

A vezetők mindazonáltal kritizálták az EU kormányainak extrém drága frekvenciatendereit, úgy érzik fejőstehénnek tekintik őket, miközben mesterségesen és fenntarthatatlanul magasan tartják a piacra lépés küszöbét. Eközben pedig a törvényhozók folyamatosan megvágják a bevételeiket, az EU-n belüli hívások pótdíjának eltörlése miatt 2 milliárd eurót veszít a szektor négy éves távlatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások