Kivezeti 14 nanométeres chipjeit az Intel

Kivezeti 14 nanométeres chipjeit az Intel

2021. december 10. 13:58, Péntek
Az erősebb noteszgépes példányok sorozatgyártását állítják le, egyszerűsítve a kínálatot.

Az Intel háza táján a napokban bukkant fel a hír, miszerint a gyártó régebbi hardvereit raktárokban tárolják, ezt azonban gyorsan követte az újabb beszámoló, amelyben már maga a cég erősíti meg bizonyos 10. generációs noteszgépes processzorok gyártásának leállítását. Ezzel egyszerűsödik a kínálat, bár a külsős partnerek még egy darabig megrendelhetik ezen változatokat.

Egyszerre két külön bejegyzést tettek közzé a gyártó hivatalos oldalán, az egyikben ugyanis egy szeptember végi dátumot jelölnek meg, a másikban pedig az ezt követő januárról tesznek említést, ami nyilván a különböző processzortípusok utolsó beszerzési időpontjait jelenti a partnerek számára. Mindkét esetben a 10. generációs, még 14 nanométeres csíkszélességen előállított noteszgépes chipekről beszélnek, azok közül is az erősebb példányokról, olyan modellszámokat sorolva fel, mint a Core i5-10200H, i5-10300H, i5-10500H, i7-10750H, i7-10870H, valamint i9-10980HK. Amíg tehát az első körben a Comet Lake-U, az Ice Lake-U, illetve a Lakefield-sorozat életciklusának végét vázolták fel, ezeket most követi a sorban a Comet-Lake erősebb noteszgépes vonala.

Az Intel számára ezzel több problémás kérdés zárul le, hiszen a fenti, 14 nanométeres megoldások több esetben áthidaló szerepet töltöttek be, amíg vártak az újabb, 10 nanométeres gyártástechnológia házon belüli beérésére. Fontos szempont volt, hogy ezen chipekből végül 10 magos változatokat is piacra dobtak, márpedig ezen generáció esetében eredetileg erre nem is volt terv, így meglehetősen méretes és nem túl energia-hatékony chipeket dobtak piacra, ami meg is látszott az eredményeken (és a népszerűségi mutatókon). Az újabb, 11. generációs sorozat, valamint az ezt követő 12. Core-család többek között ezt orvosolná, a most felvázolt kivezetési menetrenddel pedig a jövőben a felszabaduló gyártókapacitást az idejétmúlt és szerényebb (olcsóbb) chipek előállítására vethetik be, ez utóbbira ugyanis nyilván bőven lesz majd kereslet.

A hangsúly innentől kezdve még egyértelműbben a 10 nanométeres csíkszélességen lesz, ami szintén némi lemaradásban van a fő rivális megoldásaihoz képest, így gőzerővel dolgoznak a még újabb fejlesztéseken.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások