Csökkenhetnek a memóriaárak

Csökkenhetnek a memóriaárak

2021. december 16. 17:54, Csütörtök
Folytatódhat a nyár vége óta tartó trend.

Az már augusztus közepén kiderült, hogy megfordulhat az elmúlt esztendőket jellemző folyamat és az év végétől csökkenhetnek a memóriaárak. A jelenség elsősorban a Windows 11 bevezetésének lesz köszönhető, amely jelentős mértékben növelni fogja az asztali és a hordozható számítógépek eladási számait.

A TrendForce piackutatói most azt közölték, hogy az árak mérséklődése - még, ha kis mértékben is, de - a következő hónapokban tovább folytatódhat és egyaránt érintheti a DDR4-es és a DDR5-ös memóriákat. Az utóbbiak piaca ugyanakkor jelenleg még meglehetősen áttekinthetetlen, ráadásul a végfelhasználóknak szánt magas árak nem tükrözik vissza az OEM-üzletre jellemző árszintet.

A felhasználói piacon még nincs is nagy mennyiség a DDR5-ös RAM-modulokból. Azok egyelőre az új számítógépekben és a notebookokban találhatók meg, ezért a boltokban lévő termékek nagyon drágák. Az OEM-üzletben a szereplők részben közvetlenül a gyártóktól szerzik be a chipeket és a modulokat, ezért teljesen más az árszint. Miután a gyártást folyamatosan növelik, így az árak 2022 első negyedévére normalizálódhatnak, illetve kezdhetnek csökkenni.

A DDR4-es RAM-ok területén a következő hónapokban körülbelül 10 százalékkal mérséklődhetnek az árak. Az elmúlt hónapokban is ez volt a jellemző. A kiskereskedelemben ugyanakkor hetekbe telik majd, amíg az újabb árcsökkenés hatásai érezhetők lesznek.

Listázás a fórumban