Négyszer több hajlíthatót adott el a Samsung

Négyszer több hajlíthatót adott el a Samsung

2022. január 3. 10:27, Hétfő
Komoly növekedést értek el 2021-ben, egyre többen váltottak ezen készülékekre. Most egy duplán hajlítható újdonsággal készülnek.

A legutóbbi időszakban az Apple szállította le a legtöbb 5G-telefont, ezzel beérni látszik a cég stratégiája, amely a kései, óvatos váltásra épült. A Samsung most azt jelezte, hogy ők a most lezárult évben már háromszor több ilyen telefont adtak el, a növekedés pedig 2023-ig kitart majd. A hajlíthatók szegmensében viszont jól állnak, habár ezek eladott mennyisége nem jelentős, és ezen készülékek még mindig elsősorban a kifejezetten vastag pénztárcával rendelkező (avagy az egyéb kiadásokat feladó) felhasználók számára érdekesek.

A dél-koreai gyártó eredetileg még augusztusban mutatott be két hajlíthatót, amelyek kifejezetten népszerűnek bizonyultak. Jól mutatja ezt az általuk említett adat, amely szerint a hivatalos rajtot követő egy hónapban már elérték a teljes 2020-as eredményt, az év végére pedig már négyszeresen haladták meg a korábbi adatot, vagyis meglehetősen komoly növekedést tapasztaltak a hajlítható okostelefonok kategóriájában. Hozzátették ehhez, hogy a Galaxy Note 20 és a Galaxy S21 típussal összehasonlítva is többen váltottak az új hajlíthatókra, ezzel abszolút sikerként értékelhető a páros pályafutásának első néhány hónapja.

A felhasználók a cég összesítése alapján az újszerű kialakítás, a nagyobb kijelző, valamint az ehhez kapcsolódó további előnyök (így például a jobb produktivitás) szempontjai miatt választották a Galaxy Z Flip 3 és a Galaxy Z Fold 3 típusokat, ez a gyors ütemű növekedés pedig idén és jövőre is kitart majd, hiszen a szegmens 2023-ig nagyjából tízszeresére bővül majd. A hivatalos blogbejegyzésben kitérnek a tervezési és fejlesztési munkálatokra is, ez számunkra kevésbé érdekes, viszont mindenképpen megjegyzendő, hogy a hajlítható kijelzővel kompatibilis alkalmazások megjelenése is segít majd az említett növekedési ütem fenntartásában.


A cég ezen felbuzdulva most egy valódi óriáson dolgozik, amely két helyen lenne kihajtható. A WIPO (World Intellectual Property Organisation) adatbázisában bukkant fel a dél-koreai gyártó beadványa, annak szabadalmi kérelme, amelyet a napokban véglegesítettek, illetve fogadtak el az illetékesek. Ebben már a részletes rajzok is helyet kaptak, így egy külsős portál már el is készítette az első renderképeket, amelyek megmutatják nekünk a várható készülék jelentős részét, felvillantva, hogy nagyjából mire számíthatunk. Egyértelmű újítás, hogy a telefon-tábla hibrid két helyen lenne hajlítható, ezt két, ellentétes irányban kinyíló zsanér kombinálásával oldanák meg, Kihajtott állapotban egy igencsak méretes kijelzőt kapnánk, amelyhez a hátoldalon egy egyelőre meg nem határozott méretű második panel csatlakozna. Az előlapon egy 4 megapixeles szelfikamerát rejtenének el az érintőképernyő alatt, de az ujjlenyomat-olvasó is itt helyezkedne el, szintén teljesen diszkrét kivitelben.

A nagy kijelzőhöz ezúttal HDMI-csatlakozó társulna, ám a technikai specifikáció további elemeit egyelőre nem közölték velünk, ami elsősorban annak köszönhető, hogy ezek valószínűleg még házon belül sem számítanak véglegesnek. A gyártó annyit mindenesetre elárult, hogy a kétszeres hajlítás az antennák kapcsán okoz komoly gondokat, emiatt legalább két antennát alkalmaznának, mégpedig egymástól távol, a két felső sarokban, hogy minden esetben biztosítsák a megfelelő elérést. Behajtott állapotban a telefon nyilván a megszokottnál vastagabb lenne, a pontos számokat azonban ennek kapcsán sem ismerjük.

Azt még nem tudni, hogy a fejlesztésből mikor (és mennyiben) válna kereskedelmi termék, ennek esélyeiről a későbbiekben mi is beszámolunk majd. Az elkövetkező évtizedben további hasonló újításokra számíthatunk, bár arról egyelőre (érthető módon) nem beszélnek, hogy milyen forradalmi változásokon gondolkodnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások