Vision EQXX - ezer kilométeres hatótávolság elektromos meghajtással

Vision EQXX - ezer kilométeres hatótávolság elektromos meghajtással

2022. január 8. 14:00, Szombat
Egy új modell minden idők egyik leghatékonyabb elektromos autója lehet.

A Daimler elkészítette egy 1000 kilométeres hatótávolsággal rendelkező elektromos gépkocsi prototípusát. Az új jármű neve Mercedes-Benz Vision EQXX és 100 kilométerenként kevesebb, mint 10 kilowattórát fogyaszt. A Consumer Electronics Show (CES) keretében tartott virtuális bemutatón a gyártó na koncepcióautót minden idők leghatékonyabb Mercedes-Benz modelljének nevezte. Ola Källenius, a Daimler első embere kijelentette, hogy az új prototípus azt mutatja meg, hogy milyennek képzelik el az elektromos gépkocsik jövőjét.

A megalkotott új akkumulátor annyira kompakt és kis méretű, hogy egy alsókategóriás járműbe is beférne. Az energiatároló ráadásul közel olyan erős, mint az EQS típusú elektromos luxuslimuzin esetében alkalmazott megoldás, de csak feleakkora és a tömege 30 százalékkal alacsonyabb.


A fejlesztés során a hatékonyság kiemelt szerepet kapott. A mérnökök könnyű anyagokat alkalmaztak, az autó aerodinamikai formája is a légellenállás csökkentését szolgálja, míg a tetőn elhelyezett napelemek önmagukban 25 kilométeres hatótávolságot biztosítanak. Az utasteret a teljes belső téren átnyúló hatalmas Mini-LED képernyő tölti ki, az átmérője 47,5 hüvelykes, míg a felbontása 8K (7680 x 660 képpont). A fedélzeti informatikai és szórakoztató rendszert egy mesterséges intelligencia támogatja, amely gondoskodik arról, hogy a sofőr a megfelelő időpontban pontosan azt lássa, amelyre az adott helyzetben szüksége van.

A Daimler hangsúlyozta, hogy a prototípus elsősorban kutatási jármű és ahhoz kifejlesztett technológiákat a következő esztendőkben mindegyik Mercedes modellbe integrálják majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások