Lassít a Mac gépeket tuningoló Xtrem

Lassít a Mac gépeket tuningoló Xtrem

2001. március 2. 04:41, Péntek
[Register] A Mac számítógépek tuningolásával foglalkozó svéd Xtrem tavaly nyáron igen nagy port kavart tervével, miszerint 1,2GHz-re túlhajtott Mac számítógépet dob piacra. Bár az 1GHz-et elérte a cég, a nagy jövőbeli terveken módosítania kellett.

A svéd cég az 1,2GHz-et tűzte ki céljául, de mindebből a végén 1066MHz lett. Az 1066MHz mintegy 12,5%-kal alatta marad a korábbi terveknek, de azért még mindig igen figyelemreméltó eredmény egy Mac-től. A cég a tuningolt gépek forgalmának növelése végett a vásárlók között egy 24 colos Sony Trinitron képcsöves monitor kisorsolását tervezi, amely fényes metálszürke borítást kapott. Az Xtrem weboldalán duálprocesszoros Mac gépek kiadásáról is lehet olvasni. A két processzorral rendelkező gépek megjelenésének ideje egyelőre nem ismert, de minden bizonnyal nem kell majd sokat várni rájuk.

Az Xtrem tavaly júliusban jelent meg, és igen drága, de a lehetséges legjobb Mac konfigurációk előállítását tűzte ki céljául. A cég az általa forgalomba hozott gépekhez az elérhető legjobb videórendszert, a legnagyobb merevlemezt, igényes fémházat, és nem utolsósorban folyadékhűtésű, tuningolt PowerPC G4 1,2GHz-es processzort igért. A cég a bejelentés időpontjában még prototípussal sem rendelkezett az 1,2GHz-re felhúzott számítógépekből, ezért sokan okkal megkérdőjelezték a cég állításait. Az 1,2GHz-et nem sikerült elérni, de az 1066MHz sem rossz eredmény.Az Xtrem sokat csúszott tuningolt gépének kiadásával, és a határidőket többször is módosította, mivel a cég a Motorola PowerPC 7450-re, azaz a G4 Plus-ra várt. A korábban beharangozott eredmények ugyanis csak ezzel a chippel váltak elérhetővé, sőt még ezzel sem teljesen. A G4 Plus arhitektúrája és technológiája sokkal nagyobb órajelek elérését is lehetővé teszi, mint a "sima" G4, ugyanakkor azonos órajelen is jelentős sebességtöbblettel bír a régebbi változathoz képest.

Az Xtrem nem a leggyorsabb, 733MHz-es G4 Plus chipeket használja a tuningoláshoz, hamen a viszonylag közönséges 533MHz-es chipek órajelét duplázza meg. Ennek oka az, hogy a 733MHz-es chipek gyártása még mostanában kezdődött meg, és az ilyen CPU-val szerelt Mac gépek még ritkák és drágák. Az Xtrem a felhúzáshoz hagyományos, bolti Mac számítógépeket használ fel, amik egy kisebb átalakításákon mennek át.
Az Xtrem 2001. kilencedik hetére igérte a tuning Mac végleges bejelentését, amihez már el is érkeztünk, tehát várhatóan hamarosan a részletek is kiderülnek a gépről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások