Koppintás miatt pereskedik a PUBG fejlesztője

Koppintás miatt pereskedik a PUBG fejlesztője

2022. január 15. 10:44, Szombat
Az elkövetők mellett a Google és az Apple felelősségét is felvetik a beadványban.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a PUBG fejlesztője, a dél-koreai Krafton Indiában a csalók készülékeinek kitiltása mellett döntött, amit a mobilos szférában eddig nem sokszor láthattunk. Most ugyanezen cég saját alkotásának lekoppintásával vádolt meg egy másik fejlesztőt, de a Google és az Apple közreműködését is kifogásolják.

A beadványban, amelyet teljes terjedelmében mi is megtekinthetünk, a PUBG: Battlegrounds fejlesztéséért felelős cég, valamint annak leánya, a PUBG Santa Monica, azt kifogásolja, hogy a szingapúri Garena két játékát is a fenti címre építette, vagyis egyszerűen lekoppintották annak ötletét és kialakítását, majd pedig a Google és az Apple online szoftverboltján keresztül árusították azokat, komoly bevételre (és haszonra) téve szert. Ennek megfelelően mind a fejlesztő, mind pedig a két internetes óriás felelősségét felvetik az anyagban, de megjelenik a listában a szintén a Google tulajdonában lévő YouTube is, amely a fenti játékokat népszerűsítő videókat tett elérhetővé (illetve nem távolított el) saját rendszeréből.

Az első kifogásolt alkotás, a Free Fire, eredetileg még 2017-ben jelent meg a piacon, nem sokkal a PUBG: Battlegrounds hivatalos felbukkanását és elrajtolását követően. A második jóval később, tavaly szeptemberben debütált, ez már a Free Fire: MAX névre hallgat, a koncepció pedig ennek megfelelően nem is változott jelentős mértékben. A Krafton a most benyújtott beadványban azt követeli, hogy mind a Garena, mind pedig a Google/Apple szüntesse be az említett alkotások forgalmazását, a magyarázat szerint most azért fordulnak a bírósághoz, mert korábbi hasonló kéréseiket az említett cégek egyszerűen figyelmen kívül hagyták.

Érdemes megjegyezni, hogy a dél-koreai fejlesztő nem először fogalmaz meg ilyen vádakat, 2018-ban ugyanis az Epic Games volt a célkeresztjükben, mégpedig a Fortnite és a PUBG közötti állítólagos hasonlóságok miatt. Akkor peren kívüli megegyezéssel zárult az ügy, valószínűleg most is elégedettek lennének egy ilyen megoldással.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások