Egyesítené a processzort, a RAM-ot és a flashmemóriát a Samsung

Egyesítené a processzort, a RAM-ot és a flashmemóriát a Samsung

2022. január 15. 15:34, Szombat
Gyorsabb, energiatakarékosabb és hatékonyabb adatfeldolgozás valósulhat meg.

Néhány nappal ezelőtt írtunk az UltraRAM-ról, amely az adattárolók stabilitását a RAM-ok nagy sebességével és energiahatékonyságával ötvözheti. A Lancasteri Egyetem kutatócsoportja nemrég áttörést ért el a technológia fejlesztésében. Az UltraRAM olyan új generációs adattárolókat jelentene, amelyek képesek az információkat hosszú távon is megőrizni, mégis elég gyorsak ahhoz, hogy kiváltsák a RAM-okat.

Most az EETimes arrólszámolt be, hogy a Samsungnak sikerült a Magnetoresistive Random Access Memory (MRAM) technológiát úgy továbbfejlesztenie, hogy egyetlen chipben tudta integrálni a processzort, a RAM-ot és a flashmemóriát. A dél-koreai konszern mérnökei lehetővé tették, hogy a különböző számításokat a memóriaarchitektúrában lehessen elvégezni. Mindez magas fokú adatfeldolgozási hatékonyságot biztosíthat az olyan feladatok elvégzésekor, amelyeknél viszonylag egyszerű számítási műveletekkel kell nagy adatmennyiségeket feldolgozni. Elkerülhetővé válik ugyanis, hogy az információkat az adattárolóból a memóriába, majd onnan a processzorba és vissza kelljen továbbítani. Ezáltal rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani.

Az elsődleges felhasználási terület a mesterséges intelligencia rendszerek képzése lehet, mert ott a hatalmas adatmennyiségeket statisztikai eljárások segítségével kell kielemezni azért, hogy a különböző algoritmusoknak megtanítsák a szükséges mintákat. A kisebb MRAM-egységekkel a kézzel írt számok esetében sikerült 98, míg az arcfelismerés esetében 93 százalékos felismerési pontosságot elérni valós időben. A Samsung mérnökei hangsúlyozták, hogy ezek az arányok az első generációs architektúrákra vonatkoztak és optimisták voltak abban a tekintetben, hogy a chipek teljesítményén még sikerül jelentős mértékben javítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások