Vírus- és baktériumölő anyag készíthető 3D-nyomtatóval

Vírus- és baktériumölő anyag készíthető 3D-nyomtatóval

2022. január 19. 12:58, Szerda
A megoldás a koronavírus-változatok ellen is hatékony védelmet biztosít.

A Hongkongi Műszaki Egyetem textíliákat és ruhákat fejlesztő munkatársai egy olyan új anyagot alkottak meg, amely 3D-nyomtatók segítségével dolgozható fel és mindössze 20 perc alatt képes elpusztítani a felületére került szinte összes vírust és baktériumot. Dr. Kwan Yu Chris, a kutatócsoport vezetője kiemelte, hogy a kifejlesztett új anyag különböző méretekben és formákban állítható elő, s számos követelménynek felelhet meg, éppen ezért nagyon rugalmasan felhasználható akár a közintézményekben is például a járványok megelőzésére.

Ahhoz, hogy a megoldás elpusztítsa a vírusokat és a baktériumokat, különböző alkotóelemeket ötvöztek. Ennek köszönhető, hogy az anyag képes a felületére került koronavírus-változatok 70 százalékát mindössze 2 perc, 90 százalékát 10 perc alatt megsemmisíteni. A fejlesztés 20 perc után pedig a kinyomtatott tárgyak felületére került szinte összes vírust és baktériumot elpusztítja.


Az anyagot az egyetem laboratóriumaiban egy éve tesztelik és számos kilincsen és egyéb felületen helyezték el. Chi-wai Kan professzor hangsúlyozta, hogy még egy év után is jó állapotban voltak a fogantyúkon elhelyezett borítások, amelyeken nem voltak jelen a koronavírusok, a kólibaktérium és a Staphylococcus aureus. A hatékonyság csak 3 év után csökken. Miután a megoldás fizikai úton hat, így akár a mutálódott vírusok ellen is hasonlóan hat és még az esetleges napi takarítás sem mérsékli a hatékonyságát.

A hongkongi szakemberek már benyújtották az illetékes hivatalhoz a szabadalmi kérvényüket. Amíg elfogadják a szabadalmat, a tudósok lakások, iskolák, egészségügyi intézményeket és tömegközlekedési eszközök kapaszkodóinak felületét vonják be az új borítással.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások