Üzembe helyezték Európa első 5000 qubites kvantum­számítógépét

Üzembe helyezték Európa első 5000 qubites kvantum­számítógépét

2022. január 18. 22:14, Kedd
A tudósok és a cégek teljesen új kutatási lehetőségekhez jutnak.

A Jülichi Szuperszámítógép-központ (JSC) és a D-Wave Systems hivatalosan átadta azt az új kvantumszámítógépet, amely 5000 qubites és mérföldkövet jelent az európai számítástechnika történetében. Az eseményen jelen volt Bettina Stark-Watzinger német kutatási miniszter, Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és Mariya Gabriel, az Európai Unió innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa. Ez a D-Wave Systems első kvantumfelhőn alapuló rendszere Észak-Amerikán kívül.

Bettina Stark-Watzinger közölte, hogy a kvantumszámítógépek hatalmas esélyeket kínálnak a jövő és Németország számára. Ott van bennük a potenciál arra, hogy javítsanak a mindennapokon, például segítsenek az áramhálózat optimális használatában, a pénzügyi piac stratégiák optimalizálásában vagy a hatékonyabb gyógyszerek tervezésében.

Mariya Gabriel hozzátette, hogy a kvantum- és a szuperszámítógép-technológiák jelentik a kulcsot a fejlettebb tudományos felfedezések megvalósításához és kinyitják az ajtót a nagy innovációs potenciállal rendelkező új ajtók felé. A forradalmi technológiához tudósok, vállalatok és más szervezetek egyaránt hozzáférhetnek.

Az új kvantumszámítógép különösen alkalmas a nehéz optimalizálási problémák megoldására, például a forgalom hatékony vezérlésére vagy a mesterséges neurális hálózatok képzésére azért, hogy azokat a mesterséges intelligenciában lehessen alkalmazni.

Listázás a fórumban