Kína válhat a félvezetőipar vezetőjévé

Kína válhat a félvezetőipar vezetőjévé

2022. január 21. 10:56, Péntek
Ehhez nagyjából egy évtizedre lesz szükségük, mivel több generációval le vannak maradva.

Az elmúlt néhány hónapban több kínai grafikus vezérlőt láthattunk híreinkben, legutóbb arról számoltunk be, hogy meglehetősen jól szerepelt a Xindong megoldása. Ezek még korosabb gyártástechnológiával készülnek, egy friss elemzés szerint azonban a félvezetők szegmensében hamarosan Kína jöhet fel az első helyre.

Az IDC piackutató cég egyik, erre a területre fókuszáló elemzője a CNBC-nek adott interjúban arról beszélt, hogy saját becslése szerint a kínai gyártók még mindig 3-4 generációval vannak a legfejlettebbnek minősülő technológiák mögött, tehát ma a 16 és 14 nanométeres fejlesztések szintjén tudnak kialakítani megbízható sorozatgyártást, illetve fenntartani annak ütemét. Ez azonban nem sokáig lesz így, mivel nagyjából 10 éven belül már ők válhatnak a terület abszolút első helyezettjévé, vagyis leszoríthatják az első helyről a ma még kiemelt névnek számító riválisokat, mint amilyen a Samsung és a TSMC, akik jelenleg többek között a 7 nanométeres, elsősorban okostelefonokba szánt megoldásokkal tartják előnyüket.

A Kínában gyártott, kevésbé fejlett termékek között többnyire mikrovezérlők, különböző érzékelők, valamint egyéb, szintén a végfelhasználóknak szánt fejlesztések szerepelnek kiemelt helyen, az ezekből befolyó bevétel viszont megadhatja a megfelelő alapot ahhoz, hogy az eddig eszközölt, több milliárd dollárra rúgó befektetések sorozatát kényelmesen folytassák, fenntartva, esetleg még tovább gyorsítva a felzárkózás ütemét. Ezen a téren mind a gyártás során alkalmazott eszközöket, mind pedig a szoftvert is frissíteni kell majd, de legalább ekkora szükség lesz képzett szakemberekre, akik üzemeltetni is tudják a fejlettebb gyártósorokat.

Meglátjuk, mennyiben jön majd össze a nyugati vetélytársak utolérése, illetve lehagyása, ez nyilván nem lesz egyszerű.

Listázás a fórumban