Oroszország harcot hirdethet a kriptovaluták ellen

Oroszország harcot hirdethet a kriptovaluták ellen

2022. január 21. 20:27, Péntek
Moszkva mindent elkövet a virtuális fizetőeszközök elterjedésének és használatának a megakadályozására.

Az Orosz Nemzeti Bank a nyilvánosságra hozott anyagában azt javasolta a helyi pénzintézeteknek, hogy a digitális pénzek termelését és alkalmazását egyaránt tiltsák meg az ügyfeleiknek. A Reuters kiemelte, hogy Oroszországban a közeljövőtől tilosak lehetnek a kriptovalutákkal folytatott üzletek, megvalósulhat a mind a vásárlásokat, mind az eladásokat célzó tranzakciók blokkolása. Emellett megtiltanák a virtuális fizetőeszközökkel kereskedő tőzsdék működését is.

Az Orosz Nemzeti Bank álláspontja szerint a digitális pénzek fenyegetést jelentenek a pénzügyi stabilitásra, az állampolgárok jólétére és Oroszország pénzügypolitikai szuverenitására, az előnyeik ugyanakkor korlátozottak és kizárólag spekulációra szolgálnak. Véleményük szerint a kriptovalutákat gyakran pénzmosásra, drogkereskedelemre vagy zsarolásokra használják. Elizaveta Danilova, a pénzintézet pénzügyi stabilizációért felelős részlegvezetője közölte ugyanakkor, hogy a virtuális fizetőeszközök birtoklását nem akarják korlátozni.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb bitcoin-termelő országa az Amerikai Egyesült Államok és Kazahsztán után. Az Orosz Nemzeti Bank érvként hozta fel azt is, hogy a digitális pénzek termelése energiaproblémákat hoz magával. Az már a Kreml döntése lesz, hogy követi-e a felmerült javaslatokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások