Gyakoriak a sötét anyag nélküli galaxisok

Gyakoriak a sötét anyag nélküli galaxisok

2022. február 17. 18:17, Csütörtök
A korábbi meglepetések után most egy részletes vizsgálat sugallja ezek nagy számát.

Csaknem két évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy már akkor is sokasodtak a kérdőjelek a sötét anyag és a sötét energia körül, a szakemberek számára az egyik problémát a látszólag sötét anyagot nélkülöző galaxisok detektálása okozta. Ezzel kapcsolatban most egy érdekes tanulmány eredményeit vehetjük szemügyre, ezek arra utalnak, hogy a jelenség meglehetősen gyakori lehet.

A csillagászok évtizedeken keresztül teljesen elfogadott tényként kezelték a különböző galaxisok normálisnak gondolt összetételét, amely minden egyes esetben tartalmazta a sötét anyagot, enélkül ugyanis nem tudtuk volna megmagyarázni a csillagok mozgását. Időközben azonban néhány esetben már az ezt teljes mértékben nélkülöző példányokat is észleltünk, ami további kérdőjeleket villantott fel meglévő tudásunkkal, illetve magukkal a megfigyelésekkel kapcsolatban. Egy most elkészült és közzétett tanulmány arra figyelmeztet, hogy valószínűleg módosítanunk kell az elfogadott elméleteket. A University of California, Irvine és a Pomona College kutatóinak közös anyagában ugyanis arról olvashatunk, hogy az általuk lefuttatott szimulációk alapján megtalálhattuk a választ az ezen galaxisok kialakulásával kapcsolatos kérdésre.

A számítógépes modellben (amelyet nem kifejezetten erre fejlesztettek ki) az Univerzum eddigi történetét vették közelebbről szemügyre, mégpedig annak egy kisebb, nagyjából 60 millió fényéves szeletére fókuszálva. Meglepve tapasztalták, hogy a galaxisok ütközése során hét esetben olyan kisebb példányok jöttek létre, amelyek nélkülözték a sötét anyagot, azt ugyanis a jóval méretesebb, náluk akár ezerszer nagyobb tömeggel rendelkező egyéb galaxisok egyszerűen elszívták. Nagyon úgy tűnik, hogy az ilyen kisebb példányok viszonylag gyakoriak lehetnek, ami mindenképpen fellélegzésre ad okot a szakemberek számára, viszont egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy itt az ideje módosítani a galaxisokról és a sötét anyagról alkotott képünket.

Az igazi visszaigazolás majd az lesz, ha sikerül felmérni ezek gyakoriságát, ehhez viszont nyilván további komoly munkára és időre lesz szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások