Szépen emelkedik a sebesség az 5G terjedésével

Szépen emelkedik a sebesség az 5G terjedésével

2022. február 21. 10:47, Hétfő
Csaknem minden országban gyorsultak a mobilos elérések, a kivétel azonban némileg meglepő.

Az ötödik generációs elérések terjeszkedése visszatérő témának számít lapunkon, tavaly nyáron például arról számolhattunk be, hogy Dél-Korea vezet az 5G elérhetőségében. Most az átlagos letöltési sebesség kapcsán látott napvilágot egy friss felmérés, eszerint csaknem mindegyik országban sikerült jelentős mértékben növelni azt, ebben pedig szintén az 5G játszik kulcsszerepet.

Az OpenSignal tette közzé a napokban saját részletes anyagát, amelyben számos országot felsorolnak, az azokban mért átlagos mobilos letöltési sebesség szerint rangsorolva az államokat. Nem pusztán a jelenlegi állapotokat vetik azonban össze, a felmérésben ugyanis a 2019 első negyedévében mért adatokat hasonlítják össze a tavalyi év végén begyűjtött számokkal, vagyis ennek révén azt láthatjuk, hogy az 5G fokozatos terjeszkedése mennyiben változtatta meg a viszonyokat. Ennek kapcsán rögtön szembetűnik, hogy szinte minden országban sikerült jelentős mértékben növelni az átviteli sebességet, ez például a listavezető Dél-Koreában 52,4-ről egészen 129,7 Mbps-ra ugrott, míg Kanadában 42,5-ről sikerült 64,1 Mbps-ra növelni az iramot. Az USA-ban ennél jóval szerényebb növekedést regisztráltak, odaát 21,3-ról nőtt 37 Mbps-ra a letöltési sebesség, viszont a listában néhány kivétel is akad, amelyek meglepetést okozhatnak.

Hazánkat például külön megemlítik, itthon ugyanis gyakorlatilag stagnált a letöltési sebesség, ez mindkét esetben 32 Mbps körül volt, vagyis az 5G egyelőre nem váltott ki észlelhető mértékű gyorsulást – ami nyilván annak köszönhető, hogy az új hálózat elérhetősége igencsak korlátos. A helyzet persze máshol sem ennyire egyértelmű, több amerikai felhasználó például egyenesen letiltja az 5G-t, mivel saját tapasztalataik szerint az LTE egyelőre jobb átviteli sebességet kínál, bár ezzel kapcsolatban arról sem feledkezhetünk meg, hogy egyes szolgáltatók előszeretettel ragasztják az új nevet a meglévő hálózatokra, amelyek alig-alig felelnek meg az új szabvány előírásainak – ahogy azt annak idején a 4G esetében is tették.

Eközben persze a 3GPP is dolgozik az újabb, még gyorsabb változatokon. Jelenleg a legtöbb helyszínen a Release 15 van használatban, ami az 5G első változatát jelenti, ezt szép lassan követi majd 3 további példány, amíg a Release 18 révén megvalósul az 5G Advanced bevezetése, a jövő év végétől.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások