Baleset miatt csúszik a légitaxi bemutatása

Baleset miatt csúszik a légitaxi bemutatása

2022. február 23. 13:11, Szerda
Kisebb balesetről adott hírt a gyártó, ez azonban szerintük nem jelent komoly akadályt.

Még tavaly számoltunk be arról, hogy előrendelhető egy érdekes repülő autó, ezt megelőzően azonban már arról is írtunk, hogy készülőben van az elektromos légitaxi, amely a nagyvárosi közlekedést forradalmasítaná. Ez utóbbi kapcsán adtak most hírt egy kisebb balesetről, amely a tesztelés során következett be.

A Joby Aviation az úgynevezett electric vertical takeoff and landing (eVTOL) területén szeretne a házon belül fejlesztett megoldással nagyot durrantani, legalábbis jó értelemben, mindenféle malőr (és áldozatok) nélkül. Ezt eddig sikerült elkerülni, viszont a startup a napokban egy újabb beadványt juttatott el az amerikai tőzsdefelügyelethez, amelyben egy kisebb incidensről számolnak be. Eszerint a lakatlan területen végzett részletes tesztelés során következett be egy kisebb baleset, amelyben senki nem sérült meg, mivel a tesztelést egyelőre távoli vezérléssel végzik, vagyis a pilóta sem tartózkodik a fülkében. A hangsúly jelen pillanatban a várthoz képest eltérő körülmények közötti repülésen van, amit az erre kijelölt távoli helyszínen folytatnak le, így a projekt jövője nem forog veszélyben.


A Joby által fejlesztett eVTOL a tervek szerint egy pilótát és legfeljebb 4 utast szállíthat majd, legfeljebb 250 km-es távon belül, maximum 300 km/h-s sebességgel. Az elképzelés alapján elsősorban a nagyvárosi közlekedést újítanák meg, bár ehhez nyilván az illetékes szabályozó hatóságoknak is lesz egy-két szava, az ő részükről pedig (természetesen) a biztonságos üzemelésen lesz a hangsúly, ami nélkül a mindennapokban nem terjedhetnek el ezek a megoldások. A cég tavaly augusztusban ment tőzsdére, mégpedig egy 4,5 milliárd dolláros üzlet keretében, azóta azonban 50 százalékkal esett az árfolyam, ami jelzi a komoly kételyeket – a balesetről szóló hír után újabb 6 százalékkal kerültek lejjebb a részvények. A vállalat most az illetékesek bevonásával vizsgálja az esetet, azt még nem árulták el, hogy pontosan mi történt és mi okozta a balesetet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások