Maguk az e-autók fizethetnek a feltöltésért

Maguk az e-autók fizethetnek a feltöltésért

2022. március 4. 11:50, Péntek
A Vodafone és a Mastercard együttműködésével automatizálhatók a töltés anyagi és egyéb részletei.

Az elektromos autók terjeszkedésével a hozzájuk kapcsolódó és általuk igényelt töltőhálózat megléte és annak kényelmes használata is kiemelten fontos szemponttá vált. Korábban mi is írtunk arról, hogy jobb okostöltési algoritmusok készülnek, eközben azonban a Vodafone szintén dolgozik saját megoldásán, amely a kényelmet növelné.

A cég a napokban jelentette be az új globális platform, a Digital Asset Broker (DAB), további fejlesztését, amely az IoT-technológiára építve tenné lehetővé az autósoknak a meglévő szolgáltatások egyetlen alkalmazásba való összevonását, tulajdonképpen bármelyik olyan töltőponton, amely elfogadja a Mastercard fizetési megoldásait. A legújabb lépés révén a digitális identitás megfelelő módon titkosított és ellenőrzött tárolását oldják meg a meglévő SIM-kártyákhoz kötve, ezt pedig beépíthetjük magukba az elektromos autókba, vagyis a jövőben járműveink automatikus módon felmérhetik az ideálisnak tűnő töltőpont részleteit.

Ezen részletek között a helyszín, a kompatibilitás, a várható töltési idő, valamint az árazás jelenik meg, így részünkről mindössze egy gyors, egyetlen érintést igénylő jóváhagyásra lenne szükség, ezt követően pedig elindul a feltöltés és az autó automatikus módon kifizeti az ellenértéket. A megfelelő módon felkészített töltőpontok jelen pillanatban az angliai Newbury területén találhatók meg, ez nincs messze Londontól, viszont a cég kellően skálázható platformon dolgozik, amely idővel az afrikai és az európai felhasználókat szolgálná ki, az Economy of Things név alatt, hiszen itt elsősorban a különböző eszközök közötti gyors és hatékony kommunikációról van szó.

A DAB a későbbiekben parkolóhelyek felkutatására, a bérelt autók kifizetésére, valamint számos egyéb manőverre is használható lenne, meglátjuk, ezen szolgáltatásokat milyen ütemben és hol teszik majd elérhetővé.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások