Részleges engedélyt kapott a Tesla berlini gyára

Részleges engedélyt kapott a Tesla berlini gyára

2022. március 10. 15:12, Csütörtök
A környezetvédők tiltakozás ellenére megszületett az első engedély, amely még nem a végleges döntés.

A Tesla háza táján nemrég arról szólt a fáma, hogy jobb akkumulátorokkal készül a cég fontos partnere, a Panasonic, ezalatt viszont a soron következő (és egyben első európai) üzem várható felépítése is kiemelt témának számított. Most ez utóbbi kapcsán futott be fontos hír a német illetékesek részéről, akik megadták a részleges engedélyt a felépítésre.

Elon Musk cége eredetileg még 2019-ben jelentette be a berlini helyszín kiválasztását, valamint az első európai üzem tervezett felépítését. A folyamatot azóta a környezetvédők tiltakozása, fel nem robbant második világháborús bombák, valamint a német foglalkoztatási jogszabályok hátráltatták, nyilván a cégvezető nagy bosszúságára, aki időközben a tengerentúlon is több területen ütközött meg az illetékes hatóságokkal, saját autóinak funkciói, valamint a tőzsdefelügyelet lépései miatt. Most a német hatóságok közölték, hogy megadták a részleges engedélyt az építkezés megindítására, vagyis a környezetvédők csoportjai a jelek szerint kudarcot vallottak, bár ez még nem a végleges döntés az ügyben.

A tervekben 12 ezer munkahely létesítése szerepel, ez nyilván komoly vonzerőt jelent az ottani politikusok és illetékesek számára. A cég eddig 2600 főt vett fel, eközben a helyi beszállítókkal is tárgyalnak a raktárkészletek jövőbeni feltöltéséről, viszont januárban már feladták azon korábbi elképzelésüket, hogy jelentős kormányzati támogatásokkal csökkentsék a Gigafactory Berlin-Brandenburg létrehozásának költségeit. A természetre gyakorolt hatással kapcsolatban még bőven akadnak kifogások, a nemrég közölt jelentések alapján a festés során keletkező gázok elszökéséről, valamint a nagyobb gázfelhők esetleges berobbanásáról értekeztek az ellenzők, ezen aggályokat az elkövetkező időszakban igyekeznek majd enyhíteni.

A mostani, 536 oldalas anyag után jöhet a végleges engedély kiadása, ehhez azonban a cégnek még több komoly feltételnek kell megfelelnie.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások