VPN-nel próbálják megkerülni a cenzúrát az oroszok

VPN-nel próbálják megkerülni a cenzúrát az oroszok

2022. március 10. 09:49, Csütörtök
Az elmúlt két évben felértékelődött a megoldások szerepe, Oroszországban most kifejezett robbanás van a szegmensben.

A VPN egy olyan szoftver, ami egy titkosított csatornát hoz létre a felhasználó és egy távoli szerver között, és utána a felhasználó azzal a kiindulóponttal azonosítva magát kalandozhat tovább a világhálón. A Top10VPN.com oldal összeállítást készített arról, hogy 2020 januárja óta milyen hatással voltak a különböző fegyveres és más konfliktusok a a világ egyes országaiban a virtuális magánhálózatok (VPN) használatára vonatkozóan. A portál megállapította, hogy a VPN-ket általában több tíz vagy száz, sőt, akár több ezer százalékkal gyakrabban alkalmazták a felhasználók.

2020 januárjában Venezuelában 1731 százalékkal növekedett a virtuális magánhálózatok használata, míg 2020 márciusában Guineában 1257 százalékos volt ez az arány. 2020 májusában a helyi választásokkor Burundiban 5686, 2020 októberében Tanzániában 18 823, míg ugyanebben az időszakban Guineában 3043 százalékkal emelkedett a VPN-k használata. Tavaly februárban Myanmarban a katonai puccs idején 7200 százalékos, míg márciusban a helyi tüntetések idején Szenegálban 4200 százalékos volt a növekedés. 2021 augusztusában a helyi választások idején Zambiában 16 341 százalékos emelkedést regisztráltak. Tavaly novemberben Etiópiában 5109 százalékkal emelkedett a virtuális magánhálózatok használata. Idén januárban Kazahsztánban pedig 3405 százalékos volt a növekedés.

A legtöbb eseményhez általában valamilyen helyi blokád vagy más intézkedés is kapcsolódott, például Venezuelában az Instagram, a Facebook, a Twitter, a WhatsApp és a YouTube blokádja. Ugyanez volt 2020 márciusában Guineában, 2020 szeptemberében Azerbajdzsánban, 2020 októberében Tanzániában, tavaly márciusban Szenegálban, 2021 augusztusában Zambiában és tavaly októberében Etiópiában is. Minden ilyen esemény esetén jelentős mértékben felértékelődött a virtuális magánhálózatok szerepe.

Oroszországban is hasonló most a helyzet, mivel a kormány igyekszik minden tőle független információforrást blokkolni. Eddig 200 weblapot zártak be és 300 külföldi cég hagyta el az országot. A félelem a lakosság körében egyre nő, hogy a teljes országot lekapcsolják a globális internetről. A Kreml határozata szerint a nem hivatalos álláspontot közlő médiamunkások 15 év börtönnel néznek szembe. Ehhez elég kijelenteni, hogy Ukrajnában háború zajlik, nem pedig speciális katonai művelet. Természetesen a VPN-forgalom is azonosítható és blokkolható, és a hatóságok ezt meg is teszik. Éppen ezért a legnagyobb fizetős VPN-szolgáltatók mindent megtesznek a fennmaradásuk érdekében, hogy elrejtsék a forgalmukat. A legnagyobb macska-egér harc Kínában zajlik ezen a téren, Oroszország messze mögöttük van műszakilag.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások